Deel dit artikel
-

Fox Sports zendt Feyenoord-PSV in VR uit

Tv-zender Fox Sports zendt de wedstrijd Feyenoord-PSV aanstaande zondag in Virtual Reality uit. Dat staat meerdere cameraperspectieven toe, maar ook VR-replays en bijzondere data-analyses.

Naast de reguliere camera’s staan er langs het veld in Rotterdam deze zondag ook speciale VR- annex datacamera’s langs het veld. Die meten exact welke speler waar staat, hij die zich beweegt en wat de positie van de bal is. Fox Sports zendt de VR-registratie op een apart online kanaal uit.

“Op het online kanaal FOX Sports 7 is de wedstrijd live te zien in virtuele vorm, met online shoutcasters, commentatoren. Deze online uitzending is ook te zien via een simulcast op het sociale videoplatform Twitch.”

Tegelijkertijd wordt de reguliere voetbalwedstrijd live op tv uitgezonden en vindt er een e-sportsversie van de topwedtrijd uit de Eredivisie plaats. Dat is sinds twee weken een terugkerend verschijnsel parallel aan de competitie. De VR-component is nieuw.

Met de verzamelde data wordt de wedstrijden in no time gerenderd zodat er gecomputeriseerde replays kunnen worden uitgezonden. Die zijn van een kwaliteit die is te vergelijken met het spel FIFA 2006.

De grafische technologie komt van ChyronHego uit Amerika. De VR-techniek wordt geleverd door Beyond Sports, een dochterbedrijf van Triple uit Alkmaar. Het wordt door meerdere voetbalclubs in Nederland gebruikt om hun eigen spel te analyseren. Maar dat gebeurt achter de schermen. Het is voor het eerst dat de beelden live op televisie worden uitgezonden.

De wijze waarop Fox in Nederland voetbalwedstrijden registreert, wordt in het buitenland nauwlettend gevolgd omdat er vaker vernieuwende registratietechnieken worden gebruikt. Die van Feyenoord-Ajax, eerder dit seizoen, werden binnen de kortste keren gekopieerd naar Amerikaanse topwedstrijden.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Beyond Sports heeft met deze specifieke VR-toepassing amper concurrentie. Het bedrijf opende onlangs een kantoor in Los Angeles om de techniek op de Amerikaanse markt aan te bieden.

Foto: (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Arne

Dit zijn mooie ontwikkelingen. De VR-techniek staat nog in zijn kinderschoenen, maar als dit al kan, dan kijk ik met enthousiasme naar de toekomst.

Volgende stap is de finale van de Champions League kijken vanaf je luie bank, met een VR-bril op. Wel de sfeer en de beleving, niet de kosten en het reizen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond