Deel dit artikel
-

Frame.work: hardware democratiseert

Magneetjes en schroeven, ligt daar de basis voor de revolutie bij volgende generatie laptops? Niet per se, maar de start-up Frame.work heeft wel de ogen geopend van een grote groep computer- en techliefhebbers.

De reden is simpel. Ze brengen een modulaire laptop op de markt die je als gebruiker naar wens kunt inrichten of, indien nodig, kunt repareren. In dat laatste ligt de basis van het Amerikaanse bedrijf. De oprichters ergerden zich eraan dat je een nieuwe laptop moet kopen als je huidige veroudert of kapot gaat. Ja, een beetje repareren kan, maar compleet renoveren is lastig.

Hun Windows-laptop is zo modulair dat je alle onderdelen eenvoudig verwisselt. Scherm en toetsenbord zitten met magneetjes vast, de ingewanden met schroefjes. Meer opslag nodig? Scan de QR-code van het oude onderdeel en je komt in de shop voor een nieuwe.

Is het allemaal halleluja? Nee. Wie duurzaamheid voorstaat, moet zelf ook lang genoeg overleven om de filosofie toe te passen. Waar haal je nieuwe onderdelen als het bedrijf failliet is? Of maken afwijkende specificaties die niet te duur?

Toewijding en lange adem, daar draait het om. Wie herinnert zich Phonebloks nog, de modulaire smartphone van Google? Precies.

Technische specificaties
Afmetingen: 5.85mm x 296.63mm x 228.98mm
Gewicht: 1,3 kg
Besturingssysteem: Windows 10
Opslag:  vanaf 256 GB
Connectiviteit: wifi en Bluetooth
Scherm: 13,5”
Camera: 1080p 60fps
Accu: 55 Wh
Extra: Vingerafdruklezer
Prijs: 1.000 dollar
Site: frame.work

* Dit artikel verscheen eerder in het oktobernummer van Emerce magazine (#185).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond