Deel dit artikel
-

Framfab: grote vraag naar nieuwe aandelen

Het Zweedse Framfab , moederbedrijf van het Nederlandse Netlinq Framfab , zegt dat er veel vraag is naar de nieuwe aandelen die het gaat uitgeven. Webbouwer en consultant Framfab heeft dringend behoefte aan nieuw kapitaal. Na een slecht eerste kwartaal bleek de kasspositie slechts toereikend tot juni dit jaar. Institutionele beleggers hebben ingetekend op 175 miljoen kronen (19,3 miljoen euro) aan aandelen.

Deze eerste intekenronde, gericht op institutionele beleggers, werd gehouden van 9 tot 24 mei. De nieuwe aandelen worden verkocht voor één Zweedse kroon per stuk, wat slechts een fractie is van de waarde die het aandeel Framfab ooit vertegenwoordigde. Framfab ging in juni 1999 naar de Zweedse beurs voor 19,5 kronen. Vorig jaar maart bereikte de koers zijn hoogste punt, het aandeel had toen een waarde van 323 kronen. Vlak na het bekendmaken van tegenvallende resultaten voor het eerste kwartaal daalde de koers tot onder één kroon. Maar het vertrouwen dat nieuwe investeerders toonden door in te schrijven op de nieuwe aandelen deed ook de koers enigszins opveren, afgelopen vrijdag stond het aandeel op ongeveer drie kronen. Wanneer deze nieuwe aandelen zijn verkocht hebben de eigenaars ervan gezamenlijk 36,9 procent van Framfab in handen.

Een tweede intekenronde voor 150 miljoen kronen (16,5 miljoen euro) aan nieuwe aandelen start in juni. Hierbij richt Framfab zich met name op de bestaande aandeelhouders. Zij kunnen voor ieder aandeel dat ze bezitten er een nieuw aandeel erbij kopen voor de prijs van één kroon. Er zijn al toezeggingen van bestaande aandeelhouders om hieraan mee te doen ter waarde van vijftien miljoen kronen. Een groot deel van die toezeggingen komt van bestuursleden en andere verantwoordelijken binnen het bedrijf.

Framfab kwam in moeilijkheden na een slecht eerste kwartaal dit jaar. Ook de laatste drie maanden van vorig jaar lieten al een stevig verlies zien als gevolg van de teruglopende vraag naar de diensten van Framfab. In het eerste kwartaal bleek dit nog eens sterk toegenomen te zijn, tot een bedrag van 205 miljoen euro. De kaspositie bleek ook niet al te sterk meer, het bedrijf had nog 12,7 miljoen euro aan financiële reserve. Volgens chief financial officer Johan Haeggman zou Framfab in juni in geldnood komen.

Deel dit bericht

2 Reacties

Freddy H.

Wat ik me zat af te vragen. Zijn deze aandelen nu al een keer op de markt gekomen. Het is niet moeilijk om te roepen dat er grote vraag is maar wel om ze daarna ook te verkopen. Daarbij denk ik dat de bodem van de schatkist wel aardig in zicht is als ik alle publicaties lees.

Frank van Oirschot, oprichter en CEO Netlinq Framfab

Er was meer vraag naar nieuwe aandelen dan aanbod. Zie perberichten op http://www.framfab.com.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond