Deel dit artikel
-

France Telecom en Publicis kopen investeringsbedrijf

France Telecom/Orange en reclamebureaunetwerk Publicis Groupe kopen de helft van de aandelen in investeringsbedrijf Iris Capital Management.

Ze steken samen 150 miljoen euro in de investeerder en krijgen daarvoor 49 procent van de aandelen in ruil. De Franse organisaties maakten de overeenkomst zojuist bekend (PDF). De twee andere eigenaren zijn European Investment Fund, waar ook de Europese Investeringsbank in zit, en Groupe Caisse des Dépôts (CDC Entreprises).

Hun ambitie is om Europa’s grootste investeerder te creëren in de digitale economie. Het fonds heeft naar eigen zeggen meer dan driehonderd miljoen euro ter beschikking.

Iris Capital Management is in 1986 opgericht, zetelt in Parijs en heeft naar eigen zeggen in totaal 840 miljoen euro geïnvesteerd in tweehonderd Europese bedrijven. Het portfolio bestaat momenteel uit 28 b2b-bedrijven, waarvan er twaalf uit Frankrijk komen. Het enige Nederlandse bedrijf uit dit overzicht is Human Inference uit Arnhem.

Het is niet bekend in hoeverre France Telecom en Publicis de koers van Iris Capital Management willen bijstellen.

KPN begon vorige maand een eigen investeringsfonds voor internet en mobiel, in Duitsland en Vodafone en T-Mobile nemen al jaren puur financiële maar ook strategische belangen in technologiebedrijven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond