Deel dit artikel
-

Franchisers Sandd vechten postfusie aan

De Vereniging Franchisenemers van Sandd (VFS) vecht bij de rechtbank in Rotterdam het besluit aan van staatssecretaris Mona Keijzer om de postfusie tussen PostNL en Sandd goed te keuren. De VFS verwijt de bewindsvrouw een onzorgvuldige belangenafweging te hebben gemaakt.

De positie van de negen franchisenemers wordt volgens de VFS volledig genegeerd. ‘Waar Staatssecretaris Keijzer met het wetsvoorstel voor de Wet Franchise franchisenemers tegen franchisegevers wil beschermen, laat ze de franchisenemers van Sandd in de kou staan’, aldus voorzitter Mario de Koning van de VFS.

Aanvankelijk was de voorgenomen fusie verboden door de Autoriteit Consument en Markt omdat er een monopolist op de postmarkt zou ontstaan. Staatssecretaris Keijzer verwierp dat verbod door gebruik te maken van artikel 47 van de Mededingingswet. Zij verbond daar wel enkele voorwaarden aan. Zo mag door de fusie geen schokeffect in de postmarkt optreden en moet de transitie geleidelijk plaatsvinden. In dat verband mogen de elfduizend bezorgers die nu in dienst zijn bij Sandd in dienst treden bij PostNL.

De negen franchisenemers, die meer dan 20 procent van het netwerk van Sandd bedienen, vallen echter buiten de boot. Sterker, Sandd zou volgens hen uit zijn op een ‘keiharde contractbreuk’ zonder adequate schadeloosstelling. Bij deze MKB-bedrijven werken drieduizend postbezorgers met een OVO-contract en zijn vierhonderdvijftig medewerkers in dienst. Het gevolg zou kunnen zijn dat zij zonder enige vorm van transitievergoeding en begeleiding worden ontslagen.

Door de fusie komt het overgrote deel van deze ‘vergeten’ mensen op straat te staan per 1 februari of 1 maart 2020.

De VFS vecht het besluit aan zolang niet wordt voldaan aan enkele voorwaarden.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

2 Reacties

dirk drogt - 1954

ook de ovo vallen buiten de boot en dat zijn er nog al wat en hier bij ons in de buurt komen lang niet iedereen weer aan de bak want de bestellers die er nou lopen kunnen de post van sand verdelen over 5 dagen dus de moraal wat post extra in de tassen van post nl en het is klaar

Jaap - Zillig elektro

Het zijn vuile baantjes pikkers post nl bezorgers zijn nu allemaal te lui om uit hun ogen te kijken

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond