Deel dit artikel
-

Frankrijk wil techbelasting alsnog incasseren

Frankrijk gaat nu toch weer, na uitstel, een belasting voor techbedrijven heffen. Het land wachtte vergeefs op een wereldwijde overeenkomst over wat in de wandelgangen de Apple belasting wordt genoemd.

‘We kunnen niet langer wachten, de techbedrijven zijn de grote winnaars van de pandemie,’ aldus een Franse ambtenaar. ‘Hun omzet explodeert en ze betalen geen eerlijke belastingen, zelfs niet vóór de pandemie.’

De Europese Unie heeft al eens een uniforme aanpak voor heel Europa voorgesteld. Dat werd uitgebreid naar een breder voorstel van de G20. Daarnaast heeft ook de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) gezegd dat zij overeenstemming zou bereiken over mondiale regels die voor 137 landen zouden gelden.

Inmiddels is de Franse belastingdienst begonnen met het opeisen van miljoenen euro’s van Amerikaanse techreuzen: een belasting van 3 procent van de (lokale) omzet van de zogenaamde GAFA bedrijven: Google, Apple, Facebook en Amazon.

De vrees is dat de handelsoorlog tussen Frankrijk en de VS weer zal opbloeien, want president Donald Trump heeft al diverse keren met vergeldingen gedreigd. Eerder werd een tarief van maar liefst 25 procent gelanceerd voor Franse handtassen en make-up.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond