Deel dit artikel
-

Fransen steunen project Europese zoekmachine

De Franse president Jacques Chirac heeft zich achter het Frans-Duitse zoekmachine-project geschaard waar het Franse Thomson en het Duitse Deutsche Telekom mee bezig zijn. De steun van Chirac voor het project is niet verrassend. Eerder beklaagde Chirac zich al over de dominantie van Google.

De nieuwe zoekmachine heeft de naam 'Project Quaero' gekregen. Quaero betekent zoeken in het latijn. Volgende maand worden er meer details bekendgemaakt over het project waarover nog niet zoveel bekend is. Wel is duidelijk dat het om een multimedia zoekmachine gaat waaarbij verwacht wordt dat Europese content er de boventoon in zal voeren.

Volgens Serge Travert, die het project namens het Franse Thomson leidt, wordt de zoekmachine deels ontwikkeld om de Amerikaanse dominantie op internet tegen te gaan. De zoekmachine begint niet helemaal bij nul. Er zal deels gebruik gemaakt gaan worden van bestaande  technologieen die al in Duitsland en Frankrijk gebruikt worden.

Chirac, die ook persoonlijk achter het initiatief staat en vindt dat je zoiets belangrijks als taal en cultuur niet aan de markt kan overlaten en de Amerikaanse dominantie in de internetarena, heeft al toegezegd geld te steken in het project. Dat geld haalt hij uit een nieuw industrieel innovatiefonds waarin in totaal 2 miljard euro zit en waarmee 4 grote projecten gefinancierd moeten worden waaronder de Europese zoekmachine. Verdersteken ook Thomson en Deutsche Telekom geld in het prestigeuze project.

Deel dit bericht

6 Reacties

webwolff

Jullie kop had beter kunnen zijn :  "Dinosaurussen laten ambtenaren sneller zoeken dan Google". Wat een triestigheid dat een van de grootste Europese landen nog steeds in de veronderstelling verkeert dat innovatie op zo'n manier gerealiseerd moet worden. Vrije markt, kleine bedrijven en innovatie ?Neen, daar hebben we geen politieke controle over, dus : ambtenarij, concties, staatsbedrijven en namakerij. Wat doen de Fransen toch hun best om zichzelf belachelijk te maken.

Martijn

Leuk dat er initiatief wordt genomen voor een nieuwe zoekmachine! Maar naar mijn mening een kansloos project. Eén van de problemen die vele internetbedrijven schijnbaar niet zien, is het verzinnen van een naam. Waarom "Quaero"??? Is deze naam niet wat te moeilijk om te onthouden??? Ik durf te wedden dat deze naam heel vaak verkeerd gespeld gaat worden.  Geef het aub een naam die mensen meteen kunnen onthouden. Als deze naam gehanteerd wordt komt het er dadelijk op neer dat mensen nog eerst gebruik moeten maken van google om deze site op te zoeken, omdat ze de naam niet meer weten…..

Fons

Ik steun uw mening over de naamkeuze. Dit is een absurde naam die volgens mij inderdaad niet zal onthouden worden. Als dit dan al het geval zou zijn, zullen hier zeker schrijffouten optreden waar bestaande zoekmachines handig gebruik van zullen kunnen maken.

wovawi

vroeger dacht iedereen ook dat airbus onhaalbaar was.

Jeroen

Ik geloof ik hier wel in… Er is voldoende kennis in Europa om een geweldige dienst te maken. Ze moeten alleen de juiste partijen inschakelen. Ik zou het gebruiken!

Jeroen

"Waarom "Quaero"??? Is deze naam niet wat te moeilijk om te onthouden???" Na het intikken van een "Q" verschijnt automatisch de rest in de adresbalk van de browser… handig toch 🙂

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond