Deel dit artikel
-

Fraude bij internetbankieren op de terugtocht

De schade door fraude bij internetbankieren is in de eerste helft van 2016 met 82 procent gedaald ten opzichte van de laatste zes maanden van 2015. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken.

De totale schade door fraude in het betalingsverkeer daalde het afgelopen halfjaar ook fors, tot 4,69 miljoen. In 2015 bleef de totale schade nog stabiel, met 17,9 miljoen euro over het hele jaar.

De fraudeurs weten met malware en ‘gewone’ phishing nauwelijks nog slachtoffers te maken. Banken zeggen dat ze die pogingen tot fraude steeds beter kunnen detecteren en dat klanten voorzichtiger zijn geworden. De voorlichtingscampagnes door de Betaalvereniging en de banken hebben ook geholpen.

De schade door fraude met internetbankieren was de eerste zes maanden van dit jaar met 148.000 euro historisch laag. Het voorgaande halfjaar bedroeg die schade nog 814.000 euro. Ook in meerjarig perspectief is de daling volgens de banken spectaculair. In de eerste helft van 2012 bedroeg de schade bij internetbankieren nog 24,7 miljoen euro.

Gestolen of verloren betaalpassen vormden in de eerste helft van 2016 de grootste schadepost in het betalingsverkeer, met 1,62 miljoen euro. Dat komt deels door de pas-opstuurfraude. Slachtoffers worden via mail, sms, sociale media of telefoon overgehaald om hun betaalpas per post naar een vals adres op te sturen en de bijbehorende pincode op een valse website in te tikken.

foto_35854

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond