Deel dit artikel
-

‘Fraude met online betalingen stijgt tijdens Black Friday’

In aanloop naar de Black Friday-periode signaleert beveiliger Kaspersky een duidelijke toename van phishingaanvallen die online betaalpagina’s nabootsen. Dit aantal is meer dan verdubbeld, zo blijkt uit het rapport ‘Black Friday 2021: How to Have a Scam-Free Shopping Day’.

In 2021 krabbelden winkels weer een beetje op en winkelend publiek keerde terug naar offline winkels. Mede hierdoor zagen Kaspersky-onderzoekers niet de typische seizoensgebonden trends voor phishing in relatie tot online winkelen.

Op een uitzondering na. In 2021 is het totale aantal pogingen tot financiële phishing gericht op online betalingssystemen meer dan verdubbeld van september (627.560) tot oktober (1.935.905) – een stijging van 208 procent.

Dit jaar zijn in verschillende landen nieuwe betaalsystemen geïntroduceerd vanwege het ongeëvenaarde gemak ervan. Naarmate de adoptie door consumenten omhoog schoot, begonnen fraudeurs dergelijke systemen actief uit te buiten als lokmiddel om kwaadaardige activiteiten te verspreiden.

Onderzoekers van Kaspersky hebben ook geanalyseerd welke populaire platforms als lokaas werden gebruikt om phishingpagina’s te verspreiden. Uit de resultaten bleek dat Amazon consequent het populairste lokaas was dat werd gebruikt, als wordt gekeken naar het totale aantal phishingpogingen waarbij zijn naam werd gebruikt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond