Deel dit artikel
-

Fraudehelpdesk waarschuwt voor telefoonfraude

De Fraudehelpdesk waarschuwt voor telefoonfraude namens de ‘National Police’ of de ‘Dutch Supreme Court’ (Hoge Raad der Nederlanden).

De telefoontjes (5000 meldingen) lijken van een Nederlands mobiel nummer te komen, of echt van de Hoge Raad. In werkelijkheid zijn deze telefoonnummers ‘gespooft’.

Wie opneemt krijgt een Engels-gesproken bandje te horen. De tekst die wordt afgespeeld varieert: ‘Uw BSN-nummer wordt misbruikt’, ‘Er loopt een arrestatiebevel tegen u’ of ‘U maakt onderdeel uit van criminele activiteiten zoals drugshandel en witwassen’.

Hierna wordt de ontvanger verzocht een cijfer in te toetsen om te worden doorverbonden met een Engels sprekende ‘agent’. Deze nepagent vraagt mensen hun identiteit te verifiëren aan de hand van persoonlijke gegevens.

Vervolgens wordt soms gezegd dat er een probleem is rond de bankrekening van de ontvanger van het telefoontje. Die zou het geld moeten ‘veiligstellen’ door het over te maken naar een bepaald rekeningnummer.

In enkele gevallen ‘helpen’ de oplichters daarbij door zichzelf toegang tot de computer van de gedupeerde te verschaffen. Dat doen zij door de gedupeerden bepaalde software op de computer of telefoon te laten downloaden, om op die manier toegang te krijgen tot een bankrekening.

Deel dit bericht

1 Reactie

rene Douwstra

Vandaag, 4 december 2021, werd ik gebeld met het mobiele nummer 0645108772.Inderdaad een bandje met de mededeling dat mijn BSN nummer werd geblokkeerd e dat ik optie 1 moet kiezen om te laten deblokkeren. De enige optie die ik dan kies is de uit knop.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond