Deel dit artikel
-

Free-hotspot.com breidt Nederlands netwerk uit

Deze maand zal het Ierse Free-hotspot.com zo'n 30 nieuwe gratis publieke WiFi-hotspots in Nederland inrichten. Free-hotspot.com verdient uitsluitend aan advertenties. Het Ierse bedrijf, dat sinds januari actief is op de Nederlandse markt, installeert gratis draadloze netwerken in onder meer restaurants, hotels en winkels.

In Nederland zijn op dit moment nog slechts twee gecertificeerde ‘Free-hotspots’, in horecagelegenheden in Amsterdam en Alphen aan de Rijn. Dat aantal zal dit jaar flink gaan groeien, verwacht Marcel Misdorp, die verantwoordelijk is voor de advertentieverkoop in de Benelux.

In Nederland wil het bedrijf dit jaar ongeveer 150 gratis hotspots installeren. “Maar ik verwacht een hoger aantal omdat we alleen deze maand al 30 hotspots erbij krijgen.” Niet alleen de horeca is geïnteresseerd. Zo installeert het bedrijf volgende week een netwerk op een golfbaan in Rotterdam en zijn er volgens Misdorp plannen om van de Albert Cuypmarkt in Amsterdam een gratis WiFi-zone te maken.

Misdorp denkt dat de hotspots, die voor zowel gebruikers als exploitanten gratis zijn, aantrekkelijk zijn voor adverteerders. “Zij kunnen WiFi-gebruikers op een hele specifieke locatie benaderen. Advertenties kunnen gericht zijn op een land, een stad, maar ook op een straat of één specifiek pand.” Het bedrijf praat op dit moment met adverteerders als Nokia en Toshiba. Contacten met adverteerders lopen grotendeels via mediabureaus. Volgens Misdorp reageren de bureaus redelijk positief op het nieuwe advertiemedium. "Maar er is nog een slag te winnen."

“Nu zijn we nog vooral interessant voor adverteerders die zich richten op de early adapters van WiFi, met name zakelijke gebruikers.” Die doelgroep zal, zo verwacht Misdorp, snel breder worden. Zo wil hij zich bijvoorbeeld ook gaan richten op gebruikers van Playstations en Nintendo’s.

Het aantal WiFi-gebruikers per gratis hotspot is nog relatief beperkt, geeft Misdorp toe. Het gaat gemiddeld om drie tot vijf internetters per dag per hotspot. Misdorp: “Je moet kijken naar het totaal aantal gebruikers over het hele Free-Hotspot netwerk.” Op die groep of een deel daarvan richten adverteerders zich. “Dat is de wet van de grote getallen.” Tegen het einde van dit jaar wil het bedrijf, dat eind september 2005 zijn eerste hotspot lanceerde, in Europa tussen de twee- en drieduizend netwerken hebben.

Gebruikers die verbinding maken met het netwerk krijgen direct nadat ze de gebruikersvoorwaarden hebben geaccepteerd een commerciële uiting van maximaal dertig seconden te zien, bijvoorbeeld een streaming video. Daarna kunnen ze ‘vrij gaan surfen.’ Daarnaast worden er advertenties getoond als ze naar een ander webdomein surfen, mits ze minimaal vijf minuten op één site zijn gebleven. Wie sneller van site wisselt, krijgt geen advertentie te zien.

In Nederland zijn in totaal 1700 publieke hotspots. Grootste aanbieders van betaalde toegang tot een hotspot zijn KPN en T-Mobile, die beide claimen nu zo’n 600 hotspots te hebben verworven. KPN legt op dit moment op grotere NS-stations draadloos internet aan. Daarnaast nam het bedrijf onlangs het winstgevende WiFi-bedrijf Attingo over, dat maandelijks zo'n 40.000 bezoekers op Schiphol van betaald WiFi voorziet.

Deel dit bericht

4 Reacties

Boris

Wat een boeiend plan dat free-hotspots. Doet me toch wel erg denken aan al die free ISPs die we jaren geleden allemaal zagen ontstaan… en verdwijnen. Adverteerders zijn ontzettend moeilijk te vinden ('Volgens Misdorp reageren de bureaus redelijk positief op het nieuwe advertiemedium. "Maar er is nog een slag te winnen."') en uiteindelijk willen zakelijke bezoekers gewoon even surfen en betalen die liever $5 per uur dan 30 seconden te moeten wachten op een advertentie. Wie worden de gebruikers van dit systeem?

Frans van Meetelen

Een klein nuanceverschil. FreeHotSpot installeert de systemen niet gratis. Het hotel of restaurant betaalt aan een installateur de installatiekosten. Het einige dat door FreeHotSpot gratis wordt geleverd is een Linksys accesspoint. Het hotel kan nu internet gratis aanbieden aan gasten zonder vooralsnog geld ervoor te ontvangen.

Mark

Heeft iemand een telefoonnummer van dit bedrijf?

Koos Koets

Gewoon op hun website: +353 (0) 1 480-6261

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond