Deel dit artikel
-

FTC bevestigt megaboete Facebook, ook boete SEC

De Amerikaanse toezichthouder FTC bevestigt de boete van 5 miljard dollar die het oplegt aan Facebook vanwege privacy-overtredingen. Zojuist heeft ook beurswaakhond SEC een reeds verwachte boete bekend gemaakt.

Het is de hoogste FTC boete ooit (zie grafiek onder). Die boete wordt opgelegd voor het lek waarbij gegevens van gebruikers bij campagnebureau Cambridge Analytica terechtkwamen. Die informatie werd onder meer gebruikt voor de verkiezingscampagne van Donald Trump in 2016. Met dat lek overtrad Facebook de regels van een eerdere schikking uit 2012.

Als onderdeel van de schikking moet Facebook een interne commissie optuigen die zich vooral gaat bezighouden met de privacy van gebruikers. Mark Zuckerberg heeft geen zeggenschap over de commissie.

Facebook wordt ook verplicht om beter te controleren welke gegevens van Facebook apps van derden mogen gebruiken en moet wachtwoorden van gebruikers beter beschermen.

Facebook heeft zojuist een nadere uitleg over de maatregelen op zijn site gepubliceerd. ‘We gaan belangrijke veranderingen aanbrengen in de wijze waarop we onze producten maken en de manier waarop dit bedrijf wordt aangestuurd,’ zegt Mark Zuckerberg in een verklaring.

 

De FTC heeft ook een schikking getroffen met de voormalige topman van Cambridge Analytica zelf (Alxander Nix) en de appontwikkelaar Aleksandr Kogan die de eigenlijke gegevens vergaarde. Ze moeten alle verzamelde gegevens, voor zover aanwezig, vernietigen.

De boete van 5 miljard is op zich erg bescheiden op de 55,8 miljard dollar omzet en 22,1 miljard dollar winst die het sociale netwerk in 2018 realiseerde. De Amerikaanse senator Marsha Blackburn pleitte daarom voor een boete van minstens 50 miljard. Maar hogere boetes zouden kunnen leiden tot langdurige juridische procedures en de FTC wilde ook niet dat de boete de bedrijfsactiviteiten negatief zou kunnen beïnvloeden.  Aanvankelijk werd ook nog overwogen om medeoprichter Mark Zuckerberg deels persoonlijk aansprakelijk te stellen, maar daarvan is afgezien.

Beurswaakhond SEC heeft zoals verwacht vandaag een schikking van 100 miljoen dollar bekend gemaakt. Ook hier gaat het om het datalek van Cambridge Analytica, dat twee jaar lang onder de pet is gehouden, terwijl beleggers hadden moeten worden ingelicht.

De Amerikaanse justitie start verder een groot onderzoek naar de marktmacht van grote techbedrijven, waaronder Facebook. Het is niet gezegd dat dit tot nadere maatregelen leidt.

Facebook zal ongetwijfeld nader ingaan op de boetes als het vanavond na 22.00 uur zijn kwartaalcijfers publiceert.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond