Deel dit artikel
-

‘FTC eens over boete van 5 miljard dollar voor Facebook’

Facebook krijgt een boete van zeker 5 miljard dollar van de Federal Trade Commission voor privacyovertredingen. Over dat bedrag is volgens de Wall Street Journal alsnog overeenstemming bereikt.

In januari was al duidelijk dat de FTC Facebook een recordboete zou opleggen voor het dataschandaal rond Cambridge Analytica. Dit schimmige bedrijf had gegevens van miljoenen gebruikers aangewend voor politieke advertenties. In 2011 had Facebook aan de FTC beloofd dat het expliciet toestemming zou vragen aan gebruikers als hun gegevens zouden worden gedeeld met derden.

In de boeken was al een voorziening opgenomen van 3 miljard. Dat bedrag drukte afgelopen kwartaal zelfs de winst per aandeel.

Inmiddels liggen ook de plannen van Facebook om een eigen cryptomunt libra te lanceren onder vuur. Er zijn zorgen over privacy, het witwassen van geld en consumentenbescherming.

Zelfs president Trump begon zich met de discussie te bemoeien door in een tweet nog eens te benadrukken dat de Verenigde Staten al een betrouwbare munt hebben: de dollar.

Nadat FED-president Jerome Powell zijn zorgen kenbaar had gemaakt, daalde de Bitcoin sinds woensdag zo’n 15 procent. Die munt was juist opgeveerd vanwege de potentie van Facebooks cryptomunt.

Facebook lijkt al meteen te maken te krijgen met toezichtregimes in tientallen landen, die niet enthousiast zijn over de libra. In de afgelopen twee weken waarschuwden zowel de centrale bank van China als de Europese Centrale Bank voor de libra. De Chinese centrale bank vreest dat de cryptovaluta monetair beleid kan verstoren en wisselkoersen in gevaar kan brengen.

Facebook wil de munt op zijn vroegst volgend jaar lanceren. Daartoe is een onafhankelijke organisatie in Zwitserland opgericht.

Deel dit bericht

1 Reactie

Ad

Dat die Zuckerberg nog vrij rondloopt is een klein wonder in mijn optiek, hij heeft toch een soort van landverraad gefaciliteerd.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond