Deel dit artikel
-

Funda toont alle huizen

Na een jarenlange strijd geeft Funda nu toe: de site gaat ook huizen van niet NVM-makelaars plaatsen.

Funda, voor bijna 80 procent eigendom van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), laat vanaf vrijdag ook andere makelaars met hun woningaanbod toe op de site. Dit is een opmerkelijk stap, omdat eerder dit jaar Funda-CEO Marque Joosten moest opstappen, omdat hij voorstelde het woningenaanbod uit te breiden met niet NVM-woningen.

Tot nu toe stond alleen het woningaanbod van NVM-makelaars op Funda. Onlangs besloot de rechter dat huizenzoeksite Jaap.nl, die de NVM en Funda beschuldigt van kartelvorming, onder beperkte voorwaarden gegevens van woningen van een andere makelaar op zijn site mag plaatsen.

,,De rechter heeft daarmee duidelijk gemaakt wat wel mag en wat niet'', aldus een woordvoerder van Funda. De huizensite zal vanaf vrijdag ongeveer 20.000 woningen die elders op internet te koop staan, op de site zetten. Daarmee komt het totale koopwoningaanbod op de site op 123.000. ,,Dat is 90 tot 95 procent van de totale koopwoningenmarkt'', aldus de zegsman van Funda.

De woningen van niet NVM-makelaars worden getoond met techniek vergelijkbaar met een zoekmachine, schrijft Funda op haar site. "De getoonde details zijn niet zo compleet als die van het NVM woningaanbod. Dit komt omdat dit van rechtswege aan beperkingen onderheving is," aldus Funda.

De Landelijke Makelaars Vereniging LMV is verheugd dat Funda haar site gaat openstellen. Directeur Ed van de Bijl pleit al geruime tijd voor een transparante, open en volledige aanbieding van koop en huur woningen voor consumenten. De NVM kiest er nu nog voor om te spideren, wat wel het gevaar inhoudt van kwalitatief minder goede informatie of verouderde informatie. Brancheorganisatie VBO Makelaar zou het een goede zaak vinden als de brancheorganisaties op korte termijn tot overeenstemming komen over het uitruilen van hun woningaanbod vanuit de bron. Alleen dan beschikt de woonconsument over de juiste informatie.

Foto door: Antoon's Foobar (CC)

 

 

Deel dit bericht

5 Reacties

Ernst

Nu vroeg ik me af, welke websites dan nog meer geraadpleegd worden door Funda. Moet ik dan denken aan speurders/telegraaf en marktplaats. wie weet daar meer van ?

Bram Bo

Funda wil gaan spideren, maar heeft vanwege rechtzaak tegen JAAP.nl door paar van haar NVM-leden nu zijn eigen beperking opgeworpen. Ben benieuwd of die heren van "Baas in eigen Huis" voor of tegen waren? Grote pluspunt is natuurlijk de samenwerking met Independer, want de concurrenten zitten vast aan hypotheken van hun eigenaar.

ernst

Dat spideren, dat is interessant voor iedereen die zich tegenwoordig 'bemiddelaar in huizen' noemt. Welke website met een flink marktaandeel die huizen aanbiedt leent zich het beste voor spideren?. Ik kan me niet voorstellen dat allen papa en mama webistes van alle individuele makelaars en bemiddelaars gespiderd worden. Marktplaats is er vast een van. Niemand een suggestie ?

Koos Koets

@Bram Bo, de rechtzaak gaat NIET over spideren, maar over het compleet overnemen van content, Funda zegt: Je mag gerust een stukje overnemen, met 1 kleinere foto, maar niet alle content. De gegevens die funda nu toont zijn gelijk aan wat ze van Jaap.nl hebben geeist, en wat de rechter ook uitgesproken heeft. Jaap.nl is een beetje zielig aan het doen, ze willen geen moeite steken in het opzetten van een brancheorganisatie, geen moeite doen over het centraal beheren van een huizendatabase, maar wel de vruchten plukken van andermans werk. Het zou een mooie boel zijn als iedereen alles 1 op 1 over kan nemen van internet. Als dat zou mogen dan zouden alle sites die van content moeten leven morgen wel kunnen inpakken.

Bram Bo

@Koos Koets: Klopt dat de rechtzaak niet over het spideren ging, maar over het zonder toestemming overnemen van content. Funda gaat hetzelfde doen, en kan zonder toestemming ook alleen maar twee regels overnemen. En of het nu zielig is maakt niet uit, maar het wordt nog meer van hetzelfde. Geldt hier "De aanval is de beste verdediging" of "If you can't beat them, join them?"

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond