Deel dit artikel
-

Gamedistributeur Valve wil de huiskamer in

Valve, behalve gamemaker ook gamedistributeur, wil Microsoft en Sony beconcurreren met een eigen spelmachine. Afgelopen week kondigde het bedrijf al een eigen gameplatform Steam OS aan, en nu is het de bedoeling dat allerlei fabrikanten daar een eigen kastje omheen gaan bouwen.

De aankondigingen afgelopen week trokken de aandacht, want Valve is een grote speler op de gamemarkt. Het is een van de belangrijkste digitale distributeurs van pc-games. Valve werd ooit opgericht door voormalige Microsoft-werknemers en heeft zijn doorbraak met name te danken aan de game Half-Life. Sinds 2002 worden games aangeboden via het platform Steam. Daar zijn zo’n veertienhonderd games beschikbaar voor dertig miljoen actieve gebruikers.

Het nieuwe initiatief komt niet uit de lucht vallen, want steeds meer fabrikanten – van Apple tot Google – bouwen hardware om onlinediensten heen: van iTunes tot Google Play. Zo’n positie had Valve nog niet.

Maandag werd om te beginnen eigen open source-systeemsoftware SteamOS aankondigd. Die is gebaseerd op Linux en kunnen hardwarefabrikanten voor hun eigen hardware gebruiken. Er draaien al zo’n honderd titels op Linux. Maar een belangrijk deel van de games zal naar de huiskamer worden gestreamed.

Daar komt dus nu eigen hardware van Valve bij. Valve gaat driehonderd prototypes van zijn Steam Machine beschikbaar stellen aan gamers om de testen, maar het lijkt er niet op dat het bedrijf die kastjes zelf op de markt wil brengen. En als ze er komen, zal dat niet voor 2014 zijn. Specificaties zijn ook nog niet bekend. Wel heeft Nvidia, maker van grafische chiptechnologie, verklaard dat het SteamOS zal ondersteunen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond