Deel dit artikel
-

De Gartner techhypecyclus van 2021

Het is bijna een jaarlijkse traditie in augustus: de nieuwe techhypecyclus van Gartner, die zoals altijd weer behoorlijk controversieel is.

De Hype Cycle is Gartners beroemde verwachtingsmatrix voor nieuwe technologieën. De cyclus oogt als een soort achtbaan: de verwachtingen bereiken doorgaans een piek, waarna het realisme langzaam of juist snel indaalt, meestal omdat de technologie meer belooft dan kan worden waargemaakt. Pas na enige tijd herstelt het vertrouwen zich weer, maar wordt de hype van weleer niet meer gehaald.

De jongste versie van Gartners techcyclus bevat veel termen die nog amper zijn doorgedrongen tot de gemiddelde techie. Ooit gehoord van composable? Multiexperience? Digital Humans?

Gartner ziet drie grote thema’s binnen de opkomende technologietrends. De eerste is vertrouwen. Er is een soort nieuwe nuchterheid ontstaan als basis voor IT om bedrijfswaarde te creeren. Daarbij draait het om bewezen en schaalbare werkwijzen en innovaties.

De markt voor cloudtechnologie en -diensten wordt momenteel bijvoorbeeld gedomineerd door Amerikaanse en Aziatische aanbieders. Als gevolg hiervan slaan veel Europese bedrijven hun gegevens op in deze regio’s, waardoor er zorgen zijn over gegevenscontrole en het naleven van lokale regelgeving. Landen kunnen een zogeheten soevereine cloud inschakelen om die zorgen weg te nemen.

Trends die vertrouwen kunnen versterken zijn verder machineleesbare wetgeving, gedecentraliseerde identiteit, gedecentraliseerde financiën, homomorfe encryptie en actief metadatabeheer.

Groeiversnelling staat ook in het middelpunt der belangstelling. Bedrijven moeten risico’s in evenwicht brengen met de innovatiedoelstelling. Generatieve AI is bijvoorbeeld een opkomende technologie die de farmaceutische industrie gebruikt om de kosten van de ontwikkeling van geneesmiddelen te verlagen. Gartner voorspelt dat in 2025 meer dan 30 procent van de nieuwe medicijnen en materialen systematisch zal worden ontdekt met behulp van generatieve AI-technieken. Andere veelbelovende technieken zijn industriecloud, AI-gestuurde innovatie en quantum machine learning (ML).

In het verlengde daarvan is er behoefte aan (programmeerbare) technieken die orde in de chaos kunnen brengen bij innovatieprocessen. Gartner noemt AI-augmented design, AI-augmented software engineering, physics-informed AI, influence engineering, digital platform conductor tools, named data networking en zelfinte integrerende applicaties. Het basisidee is dat je de IT infrastructuur snel kunt samenstellen en aanpassen.

Het gros van de termen bevindt zich overigens in een opgaande lijn. De neergaande en tweede opwaartse zijn dit jaar verrassend leeg.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond