Deel dit artikel
-

Gartner voorziet groei IT-uitgaven

Bedrijven zullen vanaf de tweede helft van 2003 weer meer geld in IT steken. Dat concludeert Gartner Dataquest op basis van een enquête onder vierhonderd Europese IT-managers.

Ruim 78 procent van de ondervraagde IT-managers rekent erop dat de IT-budgetten in hun organisatie zullen stijgen of gelijk blijven. De grootste stijgingen gaan naar IT-diensten en telecom. Uitgaven aan hardware groeien nauwelijks.

Binnen Europa zijn grote verschillen. Gartner verwacht dat de groei het sterkst zal zijn in Engeland, Ierland en Italië. In Duitsland blijven de IT-uitgaven dalen. In de Benelux denkt één op de vijf ondervraagde IT-managers dat hun budget in 2003 met meer dan tien procent zal stijgen. Dat is het dubbele van het Europese gemiddelde.

De sterkste uitgavenstijgingen verwacht Gartner Dataquest in de financiuele diensten en bij overheid, zorg en onderwijs. In publieke diensten, communicatie en productie zijn de budgetdalingen relatief het grootst.

In het onderzoek zijn alleen bedrijven met meer dan vijfhonderd werknemers opgenomen. IT-manager blijken in grote organisatie vaker deel uit te maken van het topmanagement dan in vorige jaren. De IT-manager rapporteert nu vaker aan de CEO, niet aan de financieel directeur.

"IT-managers zien IT niet meer alleen als ondersteunende functie, maar als een strategische asset", zegt Gartner-woordvoerder Ray Pinto. Prioriteiten voor CIO's zijn nu IT-kosten omlaag brengen en de toegevoegde waarde van technologie voor de business aantonen.

Gartner maakte de resultaten vorige week bekend als voorzetje voor hun jaarlijkse symposium in Cannes begin november. Het zijn voorlopige resultaten van de jaarlijkse CIO Survey onder ruim duizend IT-managers die in januari wordt afgerond. Het invullen van de enquête kost anderhalf uur. Dat geeft volgens Ray Pinto aan hoeveel belang IT-managers aan het onderzoek hechten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond