Deel dit artikel
-

Gateway sluit Amerikaanse winkels

Pc-producent Gateway sluit per 9 april de deuren van zijn resterende winkels. Het noodlijdende bedrijf had zich geruime tijd terug reeds teruggetrokken op de Amerikaanse thuismarkt.

Het gaat om 188 winkels. De reorganisatie gaat gepaard met 2500 ontslagen, ofwel 38 procent van Gateway’s personeel. De pc-leverancier opende eind 1996 zijn eerste winkel en had er op een gegeven moment maar liefst 320, verspreid over de Verenigde Staten. In andere landen werkte Gateway echter samen met winkelpartners. In Nederland was dat de Primafoon-keten van KPN.

Beursanalisten en investeerders bestempelden Gateway’s winkels allang als financiële last. De lease-kosten en moeite met het winkel-voorraadbeheer – Gateway is immers een directe producent net zoals Dell – hadden een negatieve invloed op de kasstroom van de pc-maker.

Eind januari dit jaar kondigde Gateway aan concurrent e-Machines over te nemen. Die pc-producent opereert via het winkelkanaal, waaronder de Best Buy-keten, en zat standaard onder het prijsniveau van Gateway, wat dus diens marktaandeel uitholde. De overname, ter waarde van bijna 290 miljoen dollar, is begin vorige maand afgerond. De verwachting was toen al dat Gateway dankzij deze aanwinst minder behoefte had aan eigen winkels.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond