Deel dit artikel
-

Gebruikers bouwen nieuwe generatie mobiele 9292

Tweeëntwintig teams van Nederlandse hogescholen en universiteiten bouwen aan de beste mobiele OV-navigator. Tot het einde van de maand strijden ze met elkaar om de eer en een zakje geld.

“Na 28 aanmeldingen zijn er 22 inschrijvingen overgebleven van 19 verschillende verschillende instituten”, zegt 9292-woordvoerder Aarnout Mijling. “Dat vinden we een mooie scoren, aangezien dat in slechts twee weken tijd is gerealiseerd”.

Studenten van de 9 universiteiten en verscheidene grote hogescholen zitten overdag, ‘s avonds en in de weekenden te schrijven aan een mobiele applicatie voor een van Nederlands populairste reisdiensten. In 2008 werd 9292 ruim 90 miljoen geconsulteerd. “Dit jaar verwachten we ruim over de 100 miljoen te gaan”.

De OV-reisinformatiedienst is reeds toegankelijk via de iPhone en Android. De betreffende applicaties zijn echter vrij kale, niet-geavanceerde gratis downloads. De toepassing zoekt via GPS iemands locatie. Voor reisadvies wordt de gebruiker gewoon naar het mobiele web doorgestuurd.

Mijling: “We proberen zelf via alle kanalen zo goed mogelijke diensten te verlenen, maar als anderen het beter kunnen dan willen we hen dat graag laten zien. Dat faciliteren we met deze wedstrijd. Programmeurs hebben volledige toegang tot onze XML-data, op een aparte afgeschermde server.”

De deelnemers werken aan zeven verschillende 9292-toepassingen, zowel voor het vaste als het mobiele web als applicaties voor iPhone, Android en Java.
 
De wedstrijd loopt tot het einde van de maand. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 1.500 euro en draagt daarvoor de rechten van zijn geesteskind aan 9292 over. Mijling: "We gebruiken de ideeën om, na gebruikersonderzoek op basis van de inzendingen, zelf onze nieuwe OV-navigator te bouwen".

De jury bestaat uit Gert Staal, directeur 9292, John Schaap, hoofd ontwikkeling 9292, Marnix Bruggeman, OMI-voorzitter Paul Brackel, en Vincent Everts.

Foto: shabbir (cc)

Deel dit bericht

7 Reacties

xx

1500 euro? Een fatsoendelijk werkende iPhone applicatie kan makkelijk 5000x a 99 cent verkocht wordt. Das 4000 euro.  Ook makkelijk om zo goedkoop aan software te komen ja.

Ronald Jansen

De wedstrijdvoorwaarden zijn absurd. Auteurs- en eigendomsrechten worden overgedragen aan 9292. Blijkbaar hebben ze bij 9292 nog nooit van open source gehoord.

Ivo Wentholt

Schandalige voorwaarden, bijzonder dat er teams zijn die hier voor gaan. Jongens, doe het andersom en zet zo'n app lekker zelf in de store…volg Dennis Stevense! En Paul, je gelooft toch niet in apps? Of is alles weer anders opeens?

Mark de Bruin

@Xx, Ronald en Ivo: 9292 gebruikt de gebouwde applicaties als inspiratie en input om onze gratis mobiele diensten aan te passen. Door de markt gewenste functionaliteiten gaan dus terugkomen in onze gratis mobiele diensten en zodoende kunnen alle 9292 klanten op termijn genieten van de door de studenten bedachte gave functionaliteiten. De studententeams weten tenslotte waarvoor ze inschrijven. Niet voor niets hebben 22 teams zich ingeschreven en zijn volop aan de slag. Begin mei wil 9292 aan gebruikers van mobiele OV applicaties een marktonderzoek voorleggen. 9292 heeft tientallen andere OV applicaties onderzocht op onderscheidende functionaliteiten. Ook weten we dan welke functionaliteiten er opgeleverd zijn bij de programmeerwedstrijd die loopt tot 30 april. Dit combineren wij tot 1 onderzoek dat we voorleggen aan mobiele gebruikers. Als we de uitkomsten hebben geanalyseerd dan weten we welke functionaliteiten OV reizigers mobiel willen kunnen gebruiken. Daar gaan we vervolgens mee aan de slag. Mark de BruinMarketingmanager bij 9292 

Jef

@Mark: Zelf heb ik vanaf moment 1 afgezien van deze wedstrijd. Een voorbeeld was er al, gezien de oude PDA/Palm versie, maar de 'wedstrijd' voorwaarden zijn ronduit belachelijk. Het lijkt me sterk dat 9292 OV nog wat nieuwe functionaliteit gaat regelen in een gratis app, maar meer een variant in een bui die nog niet iedereen heeft zien hangen.Mijn vermoeden is dat er intern erkend wordt dat de 9292OV adviezen vrij beroerd zijn. Een ervaren reiziger in en om de randstad weet dat. Er is dus een verbetering nodig en location based services zouden dit kunnen helpen. 9292OV heeft een optimalisatie nodig in de associatieve combinaties en wil geld verdienen met de gepersonaliseerde variant. Studenten en enthousiastelingen zitten te zwoegen voor een aalmoes en 9292OV kan alle echte nieuwe ontwikkelingen alsnog de nek omdraaien en later kiezen hoe de content nog harder dichtgetimmerd kan worden om niet de data voor 3e partijen beschikbaar te maken.

Mark de Bruin

Mark de Bruin interviewt Vincent Everts na afloop jurering 9292 programmeerwedstrijd – http://bit.ly/12d6yx

Ivo Wentholt

Nou, hij is er dan. De 9292 applicatie van de toekomst. Zie http://www.iphoneclub.nl/29413/scholier-wint-9292-programmeerwedstrijd/#comments  Yihaa! Jury en 9292, dank voor het mooie werk en deze vernieuwende dienst(!).

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond