Deel dit artikel
-

Geen boe­te voor Voet­balTV

VoetbalTV hoeft van de Raad van State geen boete te betalen voor het verwerken van persoonsgegevens. De Autoriteit Persoonsgegevens had boete van 575.000 euro in 2020 opgelegd, omdat VoetbalTV volgens de autoriteit geen ‘gerechtvaardigd belang’ had voor het verwerken van de gegevens. Een en ander zou in strijd zijn met de Algemene verordening gegevensbescherming.

VoetbalTV is samenwerking tussen Talpa en de KNVB in de vorm van een videoplatform dat in opdracht van voetbalclubs videoregistraties maakt van wedstrijden in het amateurvoetbal. Het registreren en verspreiden van de videobeelden door VoetbalTV is een verwerking van de persoonsgegevens van (minderjarige) sporters waarop de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing is.

In de AVG staat dat voor het verwerken van persoonsgegevens een ‘gerechtvaardigd belang’ moet zijn. Het belang van VoetbalTV is volgens de AP zuiver commercieel van aard. De verwerking is daarom in strijd met de AVG.

Volgens VoetbalTV heeft zij niet alleen een commercieel belang bij de gegevensverwerking, maar zorgt zij ook voor vergroting van de betrokkenheid en het spelplezier van voetballiefhebbers. Bovendien vergemakkelijkt VoetbalTV het uitvoeren van technische analyses door trainers en analisten en biedt het de optie voor spelers, vrienden en familieleden om wedstrijden op afstand (terug) te kijken.

De AP heeft volgens de Raad van State ten onrechte niet alle belangen die VoetbalTV heeft aangevoerd bij zijn beoordeling betrokken. Had de AP dat wel gedaan, dan had de autoriteit tot de conclusie moeten komen dat VoetbalTV niet uitsluitend een commercieel belang heeft bij het maken van beelden van voetbalwedstrijden. Ook heeft de AP niet beoordeeld of het verwerken van persoonsgegevens noodzakelijk is en is geen afweging gemaakt tussen de belangen van VoetbalTV aan de ene kant en de belangen van de betrokkenen aan de andere kant. Om die reden is de boete dus onterecht opgelegd. Dat betekent dat VoetbalTV de boete niet hoeft te betalen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond