Deel dit artikel
-

Geen doorstart voor cryptobeurs FTX

De gehavende cryptobeurs FTX krijgt geen vervolg. Er zijn geen kopers gevonden voor de handelsnaam en de overgebleven activa vanwege het slechte imago.

Het goede nieuws is dat alle klanten volledig worden gecompenseerd. Dat komt grotendeels doordat de waarde van de Bitcoin en andere cryptovaluta de afgelopen maanden hard stegen. Ook wist de curator het belang in vermogensbeheerder Grayscale van de hand te doen.

Beleggers moeten overigens wel genoegen nemen met dollarbetalingen die de waarde vertegenwoordigen van de cryptobeleggingen ten tijde van het faillissement. Toen stonden crypto’s een stuk lager.

FTX bleek reus met lemen voeten. Cryptokoning Sam Bankman-Fried, oprichter van FTX, had een code ingebouwd die het mogelijk maakte tot 65 miljard dollar aan kapitaal te onttrekken zonder dat daar enig onderpand tegenover stond.

De rechter maakt op 28 maart bekend wat voor straf Sam Bankman-Fried zal krijgen. Het kan een celstraf worden van tientallen jaren.

Aanvankelijk was het plan om FTX voor internationale gebruikers opnieuw leven in te blazen. Zodoende zouden schuldeisers die nog geld krijgen van het bedrijf, een aandeel kunnen nemen in het platform.

Ook het omgevallen cryptoleenbedrijf Celsius lanceert een plan om zijn slachtoffers een vergoeding te geven. Ongeveer zestig procent van het uitgeleende geld wordt teruggestort. Celsius maakt wél een doorstart onder de naam Ionic Capital.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond