Deel dit artikel
-

Definitief geen doorstart voor V&D

Het doek is gevallen voor V&D. Er komt geen doorstart nu de curatoren van V&D en La Place aan de ene kant en ondernemer Roland Kahn aan de andere kant geen overeenstemming krijgen. Dat betekent ook het einde voor de webwinkel.

De curatoren gaan over tot het ontmantelen van het bedrijf. Dat houdt in dat boedel verkocht wordt om schuldeisers als de Belastingdienst en leveranciers te betalen.

Het failliet betekent dat achtduizend medewerkers hun baan verliezen. Een klein deel van hen blijft in de komende weken actief om het faillissement met de curatoren af te wikkelen.

In geschreven verklaringen laten partijen weten dat ze er niet in slaagden om de beoogde koper, de verhuurders en financier helemaal bij elkaar te brengen. Dat was een spel van investeringsplannen, toezeggingen tot investeringen in vastgoed en bedrijfsplannen.

Jumbo Groep wist een aantal La Place-filialen uit de boedel over te nemen. Het gaat om de zaken die niet in een V&D zitten. Dat concept wordt voortgezet. Topman Frits van Eerd en zijn e-commercebaas Roland van den Berg zullen op zoek gaan naar synergie tussen de online activiteiten, zaken als de maaltijdbox, het afhaalpuntennetwerk en samenwerking richting de winkels en het eigen magazine.

De consequentie van het stranden van de gesprekken tussen de curatoren en Kahns Cool Investments is dat Canada’s oudste retailer Hudson’s Bay uit een grotere pandenpoel kan gaan vissen.

Hudson’s Bay (portfolio) kocht onlangs het Amerikaanse Gilt Groupe. Dat was een chique Amerikaanse online kledingwinkel van de categorie ‘unicorn’. Die miljardenwaardering bleek nogal virtueel, want Hudson’s Bay betaalde er 250 miljoen dollar voor. Dat online concept wordt vervlochten met de offline labels van de warenhuisketen.

De Canadezen hebben de nadrukkelijke ambitie om in Nederland rond de zestig winkels te openen. Onder welk label is nog niet bekend. Het is de vraag of er nog interesse is in het merk V&D aangezien het besmet is geraakt en vooral staat voor ‘offline retail’. Bovendien heeft internet de rol van algemene warenhuizen grotendeels overgenomen. Voor een meer specialistische marktbenadering, met Action aan de onderkant en Bijenkorf aan de bovenkant van de markt, lijkt wel ruimte.

Het aandeel HBC staat kort na het bekend worden van het V&D-nieuws 1,8 procent hoger.

V&D, of Vroom & Dreesmann, werd in 1887 opgericht.

De geschiedenis van Vroom & Dreesmann in beeld:

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Foto: thomas8047 (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond