Deel dit artikel
-

Geen GSM-paraplu voor gevangenissen

Er komt geen zogenoemde GSM paraplu voor gevangenissen. Met zo’n paraplu zouden gevangenen niet met (gesmokkelde) telefoons kunnen bellen.

Volgens demissionair minister Dekker voor Rechtsbescherming is de methode niet effectief. Mobiele telefoons mogen niet in bezit van gedetineerden zijn, omdat ze dan ongecontroleerd met de buitenwereld kunnen communiceren en zo door kunnen gaan met crimineel handelen.

Justitie heeft onderzoek gedaan naar de toepassing van een GSM paraplu in de penitentiaire inrichtingen. Daarna hebben diverse marktpartijen oplossingen gepresenteerd en er is een offerte uitgebracht. Doch de technische complexiteit, de beperkte effectiviteit en de hoge kosten die gemoeid gaan met de GSM-paraplu hebben ertoe geleid dat de opdracht niet is gegund.

Justitie doet nu wel verderonderzoek naar de mogelijkheden van GSM-detectie binnen het gevangeniswezen. Hierbij wordt samengewerkt met de politie.

Gedetineerden hebben wel recht op communicatie met de buitenwereld, dat is belangrijk voor hun re-integratie. Bij gedetineerden met een hoog risicoprofiel houdt justitie intensief toezicht op deze contacten. Zo worden telefoongesprekken standaard opgenomen en afgeluisterd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond