Deel dit artikel
-

GeenStijl moet artikelen herleidbaar naar cabaretier verdwijderen

GeenStijl heeft van de rechter een aantal artikelen moeten verwijderen op last van cabaretier Martijn Koning. Die was al eerder in Metro in verband gebracht met een vermeende aanranding in een column van Hadjar Benmiloud. Zij had Koning niet met naam genoemd, maar de column was wel makkelijk tot de cabaretier herleidbaar.

Naar aanleiding van de column uit 2015 heeft Koning een rechtszaak aangespannen tegen TMG. de uitgever van Metro. In 2018 heeft hij nog een keer tegen TMG geprocedeerd over een nieuwe column in Metro over de beschuldigingen. De rechter oordeelde toen weer dat de publicatie onrechtmatig was. De rechter veroordeelde TMG destijds tot betaling van een immateriële schadevergoeding van 10.000 euro.

De zaak krijgt nu alsnog een staartje aangezien GeenStijl een jaar geleden de zaak weer oprakelde naar aanleiding van het optreden van Koning in het tv-programma ‘Jinek en RTL Nieuws: de Strijd om de Kiezer’, waarin Thierry Baudet zijn grappen niet echt kon waarderen en opstapte.

Hoewel GeenStijl zijn naam niet noemde schreef het blog ‘(…) Voorts kent u allemaal wel de aantijging dat hij met z’n gewelddadige poten aan een collega zou hebben gezeten en dat verhaal dat-ie werd geconfronteerd met de taser van doorgesnoven kneusje (naam weggepoetst = red) zal ook wel meerdere kanten hebben.(…)’. Via hyperlinks werd naar de bodemzaak verwezen.

Het opnieuw onder de aandacht brengen van de kwestie vindt de rechter ook onrechtmatig is. ‘Dat het linken essentieel is voor vrij internet, zoals GeenStijl betoogt, gaat hier niet op. Het doorlinken naar een onrechtmatig artikel dat door het betreffende medium zelf is gepubliceerd, is op zichzelf genomen ook onrechtmatig.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond