Deel dit artikel
-

GeenStijl moet schadevergoeding aan Playboy betalen

GeenStijl had geen link mogen plaatsen naar een website waarop de naaktfoto’s van Britt Dekker stonden. Het weblog moet aan Sanoma, de uitgever van het tijdschrift Playboy, daarom een schadevergoeding betalen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag bepaald.

GeenStijl zou zich een week voor de lancering van het tijdschrift Playboy met een fotoreportage over Britt Dekker schuldig hebben gemaakt aan ‘ongeoorloofde openbaarmaking’ door te linken naar foto’s die het op internet had aangetroffen. Linken is niet strafbaar, vond GeenStijl.

GeenStijl verweerde zich met het argument dat zij de foto’s niet openbaar heeft gemaakt. Het bedrijf had slechts gelinked naar Australische site FileFactory, waar internetgebruikers bestanden kunnen uploaden. Toen de foto’s daar op verzoek van Sanoma werden verwijderd, doken ze op bij Imagehack.us. De tip, zo blijkt uit het vonnis, bleek afkomstig van een IP-adres uit het computernetwerk van het hoofdkantoor van Sanoma zelf. De tipgever had als naam opgegeven ‘Heemsboy’ en als e-mailadres J.Heemskut@playboy.nl.

Door het plaatsen van een hyperlink op haar website heeft GeenStijl de gehele fotoreportage, die tot dan toe slechts voor een onbeduidend aantal personen vindbaar was, ontsloten. Daarmee was de fotoreportage vanaf dat moment beschikbaar voor de 230.000 dagelijkse bezoekers van de website van GeenStijl.

De rechter vindt dat GeenStijl inbreuk heeft gemaakt op de auteursrechten van Sanoma dan wel haar licentiegevers en daarmee ‘onrechtmatig jegens Sanoma heeft gehandeld’.

Volgens de rechtbank is er sprake van openbaring door middel van ‘interventie’. Als Geenstijl de link niet had geplaatst, had het publiek ook geen toegang gehad tot de fotoreportage. GeenStijl moet behalve de schade ook de proceskosten (groot: 28.000 euro) vergoeden.

Reactie GeenStijl: ‘Rechter verbiedt Google’.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond