Deel dit artikel
-

Geenstijl.nl volledig in handen van De Telegraaf

Telegraaf Media Groep heeft zijn belang in Nieuwsmedia, de uitgever van Geenstijl.nl en Dumpert.nl, uitgebreid van 40 naar 100 procent.

Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die het mediabedrijf vanochtend publiceerde. Hoeveel De Telegraaf betaalde voor het belang van 60 procent is niet bekend.

Internetomzet stijgt 2,8 miljoen

De transactie vond afgelopen voorjaar plaats. In het jaarverslag van 2007 rapporteerde (pdf) Telegraaf Media Groep nog dat het 40 procent van de aandelen in Nieuwsmedia had.

In maart 2006 werd bekend dat De Telegraaf en Geenstijl in de zomer van 2005 hun samenwerking hadden geformaliseerd.

Hoe groot de omzet- en winstbijdrage van Nieuwsmedia is, is niet bekend.

Een indicatie is het omzetcijfer van alle internetactiviteiten van Telegraaf Digitale Media Nederland. Die afdeling zag de omzet in de eerste zes maanden van het jaar groeien van 14,3 miljoen euro vorig jaar naar 17,1 miljoen dit jaar. De omzet van Digitale Media bedroeg over heel 2007 38,5 miljoen euro. Het jaar ervoor 34,3 miljoen (pdf).

Ook de investering in Webregio.nl, waarvan De Telegraaf voor 70 procent eigenaar is, werd in de eerste helft van 2008 geformaliseerd.

Verlies en ontslagen

Het Telegraaf-concern boekt over het eerste halfjaar van 2008 een nettoverlies van 175,5 miljoen euro. Dat staat in schril contrast met de winst van 39,7 miljoen euro van vorig jaar.

De omzet daalde van 365 miljoen naar 360 miljoen euro. Dat komt mede door dalende omzet bij personeels- en rubrieksadvertenties. De verkopen daalden daar met 2,3 miljoen tot 179,9 miljoen euro.

Nederlandse internetactiviteiten dragen voor 4,8 procent bij aan de concernomzet.Ter vergelijking: bij de Financial Times Group is dat 63 procent en bij de New York Times 12,3 procent.

De netto kasstroom steeg van 14,4 miljoen tot 17,3 miljoen euro.

Het bestuur: "Macro-economisch staan alle signalen op rood.De gevolgen hiervan voor TMG zullen bij ongewijzigd beleid niet uitblijven: een verdere druk op de (advertentie)omzet bij een gemiddelde kostenstijging van 3 à 4 procent per jaar. Daarom zal vanaf de tweede helft van 2008 dieper worden ingegrepen in de kosten."

Het primaire doel voor de komende maanden is de winstmarge te verbeteren, aldus het bestuur in een toelichting. Om dat te realiseren zal het personeelsbestand worden teruggebracht met 425 medewerkers. Gedwongen ontslagen worden onder de 3.500 man personeel niet uitgesloten. De ingreep betreft alle gelederen van de organisatie.

Op de Amsterdamse beurs stond het Telegraaf-aandeel aan het begin van de ochtend een klein procent lager. De daling is betrekkelijk klein, omdat TMG recent een winstwaarschuwing uitgaf. 

Deel dit bericht

17 Reacties

Harm van der Laak

Dit lijkt mij het allerslechtste moment om nog iets op te strijken voor een belang in Geenstijl, dus voor deze 60% zal heel weinig betaald zijn. Dan hebben ze nog geluk gehad dat ze toendertijd 200.000 euro hebben ontvangen voor de 40%.

Steve

@ Harm, klopt het is ook een maar een onbelangrijk prulsite-tje. In het medialandschap stellen ze niets voor en je hoort er ook nooit iemand over praten en volgens mij komen er bijna geen bezoekers op die site dus ik denk dat je met je 200.000 nog aan de hoge kant zit.

danny

hee henk,  niet zo ''chique'' van je om die 200.000 te noemen … wat onderneem je zelf eigenlijk?

Jeroen Mirck

Reaguurders, het is niet verboden om de heren van Geenstijl enige credit te geven voor de succesvolle blog die ze hebben opgebouwd. Natuurlijk weten we dat adverteren op blogs in Nederland nog altijd in de kinderschoenen staat, maar Geenstijl is op dat vlak nou net de uitzondering die de regel bevestigt. Denk alleen maar aan de branded content-deal die Weesie & Co sloten met het Ministerie van Defensie. Natuurlijk sluit je zulke deals niet dagelijks, maar het laat wel zien dat Geenstijl potentie heeft waar De Telegraaf blijkbaar in gelooft. Ondernemen is in grote mate vooruitzien. Laten we de balans eens opmaken bij de volgende halfjaarcijfers…

peter van schaik

Gefeliciteerd geenstijl. Goed gedaan!

kabouter plof

TMG heeft toch ook nog wel meer partijen overgenomen?

Erwin Boogert - Emerce

Ja Plof. Een volledige lijst van de internetsites van TMG staat op pagina 136/137 in het jaarverslag 2007. Idd niet actueel natuurlijk, nu in augustus, maar het geeft op zijn minst een beeld: http://static.telegraaf.nl/tmg/Jaarverslag2007NL/TMGJV07_jaarrekening2007_LR.pdf

Anonymous

Blijf met je poten van onze GS af, terug geven die aandelen aan de depri clown. Of om het eens in GS jargon te zeggen: Ga eens deaud.

NietHarm van der Laak

GeenStijl is een fokking goede keus van de TMG om te kopen. Harm snapt er helemaal niks nada noppes van. Jaloers, denk ik, dat zijn harmisdebestevandehelewereldenomstreken.nl alleen een barterdiejel met bakker Fred op de hoek heeft kunnen sluiten: twee broden, 1 banner. Hier bij Iemerse lezen ze het liefst comments van mensen die er wel wat van snappen, dus graag een ip-ban voor Harmie.

Eelco

Lees in het jaarverslag dat ze destijds Relatieplanet voor 20,5 miljoen gekocht hebben en dat er ook nog eens 7,5 gereserveerd is voor de laatste 30% van Relatieplanet die in dit jaat nog overgenomen dient te worden.. Doe mij ook een datingsite… Dan zal GS idd ook wel paar miljoen hebben gekost.

Nathalie van Vlissingen

Het is algemeen bekend dat De Telegraaf in betere tijden gewoon 200.000 euro heeft betaald voor hun 40% aandeel. Alleen Dominique Weesie doet al jaren z'n uiterste best om (ook dmv anonieme reacties en mailtjes) iedereen te laten geloven dat meneer miljonair is…

Lex

Wat een zeurpietjes allemaal hier! Voor die laatste 60% hebben ze enkele miljoenen ontvangen. RP heeft wel erg veel gevangen!!!!

jan

@Steve: "volgens mij komen er bijna geen bezoekers op de site"..nou dat zou ik niet zeggen, alexa van 3800, meest bezochte weblog van NL. ik ben zelf ook geen grote fan van geenstijl, maar heb wel respect voor hoe snel zij het hebben opgebouwd en hoe professioneel het gerund wordt. zeer goede aankoop van de telegraaf m.i.

Wimpie

Aha, De 'rechtse kerk' begint vorm te krijgen! Misschien een goede prooi voor Rupert Murdoch?

Jeroen Mirck

Overnamebedragen zijn natuurlijk gebaseerd op verwachte opbrengst per bezoeker. In dat verband is het niet gek als TMG meer heeft betaald voor Relatieplanet dan voor Geenstijl. Bij RP valt veel te verdienen aan betaalde lidmaatschappen, iets dat GS niet aanbiedt.

Anonieme Bron

Veel mensen denken dat GeenStijl een enorme cash cow is voor TMG maar dat is slechts het beeld. Het gaat qua inkomsten (voor kosten) om minder dan een miljoen op jaarbasis, weet ik uit betrouwbare bron. Dat stelt weinig voor als je kijkt naar het bereik van de site. Het is daarom oneconomisch en daarmee onzin om te denken dat TMG voor die resterende 60 procent meer dan een paar ton heeft betaald. 

gerrit

Een enorme cash cow is het idd niet. Het unieke van GS is het bereik, merk en m.i. relatief hoge opbrengsten PER lezer (dit zal hoger liggen dan bijv telegraaf.nl). Voor TMG is het ook een strategische zet om meer actief te zijn op internet. Volgens @anonieme bron dus een omzet van onder 1m, laten we 800K euro zeggen en een winst van 300K? Factor 8-10 kan je wel nemen dus een waardering van rond de 2.5 tot 3 m EUR. Daar zou nog goodwill bijkomen, dus ik denk dat TMG minimaal 4-5m heeft betaald. Een paar ton voor die 60% lijkt mij dus ZEER onwaarschijnlijk tenzij zij een optie hadden destijds om de resterende 60% voor minder te kopen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond