Deel dit artikel
-

Gelderland gaat zelf glasvezel aanleggen

De provincie Gelderland wil met particuliere partners in het najaar een Investeringsmaatschappij Breedband oprichten. Die moet glasvezel in de buitengebieden aanleggen en wordt dan tevens eigenaar.

De provincie zelf heeft tot en met 2015 ongeveer 35 miljoen euro beschikbaar, meldt de Gelderlander. Particulieren die aangesloten worden, zullen nog wel een eigen bijdrage moeten neertellen.

De Achterhoek komt als eerste aan de beurt omdat het een krimpgebied is.

Overigens begint KPN testen met 4G in combinatie met DSL. Daarmee zouden afgelegen gebieden in elk geval over bruikbare snelheden kunnen beschikken.

Reggefiber maakte deze week bekend dat Drenthe van de noordelijke provincies koploper in de adoptie van glasvezel: bijna één op de drie huishoudens maakt gebruik van een eigen glasvezelaansluiting. En dit aantal blijft volgens het bedrijf groeien, want de komende tijd worden ook Coevorden, Emmen-Zuid en Hoogeveen-West op het glasvezelnetwerk aangesloten.

Inmiddels hebben meer dan 60.000 huishoudens in Drenthe een eigen glasvezelaansluiting in huis. In de provincie zijn 25 plaatsen voorzien van een glasvezelnetwerk, waaronder Beilen, Meppel, Westerbork, Klazienaveen, Zuidlaren en Roden. Met name in de dorpen rondom Emmen is het gebruik van glasvezel hoog: bijna de helft van de huishoudens maakt hier al gebruik van de aansluiting.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond