Deel dit artikel
-

Gelderland wil werk maken van de 3D-printer

Met een druk op de knop van een 3D-printer heeft gedeputeerde Annemieke Traag een dezer dagen de start gemarkeerd van de inrichting van een open kennisplatform voor digitale fabricage.

De printer van Gelderse makelij produceerde biobased Gelderland-muntjes, als symbool voor het uiteindelijke doel van het platform: bedrijven helpen bij het verzamelen en toepassen van digitale productietechnologieën, waardoor het verdienvermogen van de maakindustrie uiteindelijk omhoog moet gaan.

De inrichting van het platform is één van de aanbevelingen uit een verkenning die de provincie heeft laten uitvoeren naar de kansen van industrieel 3D-printen. De rapportage concludeert dat 3D-printing voor grote maatschappelijke veranderingen gaat zorgen en flinke vitaliseringskansen biedt voor de Gelderse maakindustrie.

Afwachten is geen optie, denkt de provincie: voor de Gelderse economie is het cruciaal dat bedrijven én het onderwijs tijdig zijn voorbereid op de vierde industriële revolutie en nu al gaan digitaliseren. Momenteel is de relevantie ervan nog beperkt tot hoogwaardige consumenten- en nichemarkten, maar in vijf tot tien jaar zal 3D-printing als rendabele, digitale productietechnologie breed zijn ingevoerd in de maakindustrie.

Vooral in de Achterhoek en in de regio Arnhem-Nijmegen experimenteren al aardig wat bedrijven met 3D-printing.

Afgezien van koploperbedrijven zullen in het platform ook de HAN, ROC de Graafschap, de Regionale Centra voor Technologie (RCT’s) en Oost NV samenwerken. De verwachting is dat de eerste bedrijven per 1 januari 2015 kunnen worden geholpen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond