Deel dit artikel
-

“Geloof me, mensen ontslaan is niet leuk”

Jan van Ottele (YourNews)

Vlak voor de jaarwisseling ontslaat YourNews vijftien mensen, om twee weken later aan te kondigen negen miljoen euro aan nieuw kapitaal te hebben opgehaald in een tweede financieringsronde. Jan van Ottele, mede-oprichter en ceo van Europa's eerste en grootste contentsyndicator, legt uit wat er gebeurd is.

Allereerst gefeliciteerd. Wat gaan jullie met dat geld doen?

"We willen internationaal gaan groeien. Afgelopen jaar zijn we begonnen in Engeland en Duitsland en daar hebben we inmiddels contracten gesloten met enkele contentleveranciers, maar we willen het personeel nog uitbreiden tot 25 per vestiging. In Zweden en Spanje hebben we nu één persoon zitten die snel successen moet boeken, oftewel met name mobiele klanten moet binnenhalen, maar verder regelen we dat nog vanuit Nederland. Er zijn in de landen wel wat andere spelers, maar het doel is om ook daar nummer één te worden. En in de Benelux moet de omzet komend jaar omhoog. De kosten die daaraan verbonden zijn, zitten vooral in de werving van nieuwe content en in personeel."

Personeel? Maar jullie hebben niet al te lang geleden vijftien mensen ontslagen?

"Dat ligt iets genuanceerder dan het lijkt. Met de aandeelhouders hebben we een ideaalplaatje en een budget voor 2001 gemaakt en daaruit bleek dat in Nederland een aantal posities dubbel bezet was; van vijftien mensen helaas, die overigens allen nog in hun proeftijd zaten. We hebben dus eigenlijk simpelweg een reorganisatie doorgevoerd. Het geld uit de financieringsronde is ook vooral bedoeld voor internationale expansie en het klopt dat we voor die vestigingen nog mensen zoeken, maar dus niet voor de Benelux. We hebben de plannen wat dat betreft gematigd, maar in principe willen we met minder mensen drie à vier maal de omzet verhogen. En dat kan, want we hebben hier geen enkele concurrent."

Maar konden die mensen dan niet voor jullie in het buitenland gaan werken? Ze kenden het bedrijf immers al.

"In principe kon dat wel, maar of de betreffende persoon was niet geschikt voor de functie of hij had er zelf geen zin in. Bovendien werken we het liefst met 'locals', die kennen de cultuur nou eenmaal beter. Maar geloof me, mensen ontslaan is niet leuk. Hoewel soms noodzakelijk, blijft het een persoonlijk drama. We hebben ook alle hulp aangeboden en geprobeerd ze te begeleiden bij een volgende stap in hun carrière."

Begijpt u de verontwaardiging?

"Ergens wel en ergens niet. Het klinkt negatief en dat is het ook, maar we hebben wel even negen miljoen euro binnengehaald en dat in deze tijd. En wat is beter? Vijftien mensen ontslaan, er daarmee 130 binnenhouden en geld ophalen of geen mensen ontslaan en het schip ingaan? Het was een noodzakelijke stap gezien de marktomstandigheden."

Was het een voorwaarde van de financiers?

"Financiers willen een budget waar zij achter staan en het budget met die vijftien man extra personeel zou door de hogere kosten een budget met meer risico zijn geweest."

Wat opviel, was de toelichting die Roel Pieper namens Insight Capital Partners gaf. Die verschilde in geen enkel opzicht met die van de eerste financieringsronde van maart vorig jaar.

"Nee, maar ons business model, onze plannen om internationaal uit te breiden en onze doelstelling om de omzet te verhogen zijn ook niet gewijzigd, die zijn nog altijd dezelfde. Dus de plannen van de investeerders blijkbaar ook niet."

Maar met het nieuwe geld willen jullie je nu gaan focussen op specifieke marktsegmenten, daar moeten zij toch achter staan?

"Het is waar dat we ons eerst richtten op de vraag die er was en dat we onze focus nu verschuiven naar de mobiele markt, breedbandige portals en ISP's en het corporate segment, inclusief verticale sites. Maar de lading van YourNews verandert daarmee niet. We blijven een syndicator van digitale content. Alleen zetten we als organisatie nu een volgende stap naar volwassenheid."

Wat is de algehele doelstelling van YourNews voor komend jaar?

"Eerst lag de nadruk op omzetverhoging en personeelsgroei en zijn we gegroeid van 25 naar 130 man personeel. Doordat de personeelskosten nu stabiel blijven, gaat de burn rate omlaag en kunnen we eindelijk de vruchten gaan plukken van onze eerdere investeringen. Wat komend jaar betreft moet de omzet dan ook vijf tot zes maal hoger en willen we vooral cash flow positief worden. Dan is een volgende financieringsronde niet eens meer nodig."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond