Deel dit artikel
-

Gemeente Helmond wil glasvezel voor hele stad

De gemeente Helmond en Imtech Telecom bekijken gezamenlijk de mogelijkheid om alle woningen van Helmond van glasvezel te voorzien. Zo'n netwerk maakt supersnel internetten mogelijk en is tevens geschikt voor de ontvangst van telefoon- en televisiesignalen.

De plannen staan los van het zogenoemde Kenniswijk-project, waarbij in Helmond en Eindhoven slechts een beperkt aantal woningen op glasvezel wordt aangesloten. "Dan gaat het om een kwart van de woningen, terwijl bij ons plan alle 40.000 woningen worden betrokken", zegt gemeentevoorlichter Piet van Schijndel. Volgens de betrokken partijen is een dergelijk plan in Nederland op deze schaal nog niet uitgevoerd. "Kenniswijk is momenteel niet meer dan een plan, er is nog geen duidelijkheid over wie de infrastructuur zou willen aanleggen", zegt Van Schijndel. "Imtech vond het logischer om een gemeente van glasvezel te voorzien dan het Kenniswijk-gebied, dat veel groter is."

Binnen twee tot maximaal drie maanden moet meer duidelijkheid verschaft kunnen worden over het plan dat de gemeente en Imtech Telecom aan het maken zijn. Zo wil men kijken hoeveel inwoners gebruik willen maken van het netwerk, welke bedrijven, instellingen en organisaties hun diensten via dat net willen aanbieden en welke partijen het willen financieren. Met de aanleg van de infrastructuur is een investering van tien tot twintig miljoen euro gemoeid.

Het is de bedoeling dat het nieuwe netwerk commercieel geëxploiteerd wordt. Daartoe zal de Netwerk ExploitatieMaatschappij (NEM) worden opgericht, die als opdrachtgever voor de totale ontwikkeling fungeert en voor de exploitatie van diensten gaat zorgdragen. De gemeente Helmond en Imtech zullen hiervan geen deel uitmaken.

Deel dit bericht

4 Reacties

Theo

Hmm na vijf jaar kabel inderdaad wel eens toe aan iets anders. Aangezien ik de snelheid van fiber to door heb gezien in een van de vlinderflats (Eindhoven) ben ik er helemaal voor en zal ik net als bij Goldmine ->telekabel ->chello. destijds een van de eerste nu ook weer als eerste van de partij zijn. Ondaks evt opstartproblemen die ik dan voor lief neem.

Marco Kotrotsos

Hmm… waarom kan Helmond het wel, en Amersfoort niet? ik woon in Nieuwland en de reden waarom wij geen ADSL en zelfs geen ISDN volgens mij kunnen krijgen is omdat er hier in dit gedeelte van de wijk overal glas ligt, en ADSL werkt alleen over koper weet mxstream me te vertellen. Wel glas, maar geen bedrijf dat het wil aansteken.

Michel Zwijnenberg

Volgens mij is het grootste probleem de hoge initiele investering en de lange terugverdientijd. Ik ben benieuwd welke partijen geinteresseerd zijn in de financiering (vastgoed sector?, gemeente zelf?) Daarnaast blijkt uit het artikel dat een apparte maatschappij opgericht gaat worden voor de exploitatie avn de diensten. Ik neem aan dat dit gebeurd om een open markt voor de dienstenaanbieders te kunnen garanderen. Tegelijkertijd wordt hiermee een nieuwe monopolist geschapen. Persoonlijk zie ik meer in een meer open model waarbij op alle lagen van het netwerk in principe concurrentie mogelijk is. Michel Zwijnenberg

jochum

Combivisie is een vraagbundelings traject begonnen voor een open netwerkt. Ieder bedrijf/stichting/instelling in Helmond kan nu een glasvezelverbinding aan laten leggen met vrij verkeer van diensten. Om van start te gaan moeten er voor 1 juni 2010, 100 aansluitingen zijn aangevraagd. Deze aansluiting is inclusief een koppeling aan het knooppunt HIX. Hierdoor heeft u vrije keuze in de afname van diensten. ?Bij de aanleg van het netwerk krijgt elke aangemelde locatie een glasvezelaansluiting inclusief 3 Vlan?s op HIX.?De aansluiting heeft een capaciteit van 100 Mbit up en down, zonder overboeking.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond