Deel dit artikel
-

Gemeente Utrecht verbiedt TikTok, Temu en AliExpress op werktelefoon ambtenaren

De gemeente Utrecht verbiedt voortaan apps zoals TikTok, AliExpress, Temu, WeChat en andere apps afkomstig uit China, Iran, Noord-Korea en Rusland op de werktelefoons van ambtenaren. Dat blijkt uit een raadsbrief van de gemeente.

Ook voor privéapparatuur wordt het gebruik van deze apps door de gemeente sterk afgeraden, vanwege de risico’s op afluisteren en meekijken.

De gemeente noemt Tiktok, AliExpress, WeChat, Capcut, Lemon8, VKontakte, UC Browser, Shein, Pinduoduo, Temu, CamScanner, TurboVPN en SHAREit, maar benadrukt dat de lijst niet compleet is.

De gemeente is bang voor het saboteren van de werking van apparaten als gevolg van het plaatsen van malware en voor het lekken van vertrouwelijke informatie of de identiteit van de gebruiker.

Het college voegt toe dat het blokkeren van de apps door middel van technische maatregelen ‘zeer wenselijk’ is, maar op korte termijn vanwege beschikbaar budget en capaciteit slechts beperkt haalbaar is.

Voor de korte termijn doet het college een oproep aan ambtenaren om de genoemde apps te verwijderen van de telefoon of laptop waarmee informatie van de gemeente Utrecht wordt bewaard, verwerkt of verstuurd. Daarnaast wordt het gebruik van de apps op privételefoons of -laptops ook sterk afgeraden.

Deel dit bericht

1 Reacties

Daan

Waarom die raamstaarders het uberhaupt nodig dachten te hebben om dit soort troep op hun WERK telefoon te instaleren is mij wel een raadsel.

Alle ambtenaren die dit hadden zouden per direct naar het UWV gestuurd moeten worden wegens misbruik van publieke eigendommen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond