Deel dit artikel
-

Gemeente zet financiële verantwoording in webapp

Hengelo claimt de eerste gemeente in Nederland te zijn met een zogenoemde feitenkaarten-app. Die geeft inzicht in alle taken die de gemeente doet, waarom de gemeente deze taken uitvoert en hoeveel geld daarmee gemoeid is.

Het maakt de app tot een vertrekpunt voor een uitgebreide maatschappelijke takenverkenning, zegt Mariska ten Heuw, wethouder Financiën.

De webapp watdoethengelo.nl geeft door middel van 21 feitenkaarten met in totaal 134 taken een beeld wat de gemeente op dit moment precies doet, waarom dit wordt gedaan en wat dit kost. In het college en de gemeenteraad, maar ook in de stad, wil men daarmee de komende tijd een discussie gaan voeren over wat de gemeente wel en niet als haar taak moet zien.

Deelnemers aan het zogenoemde HengeloPanel kunnen binnenkort, via een toegezonden linkje, de taken op de feitenkaarten in de app waarderen. Het HengeloPanel is een grote groep inwoners, die een aantal keren per jaar via internet een vragenlijst van de gemeente invult. Zij kunnen binnenkort aangeven of ze vinden dat een taak een kerntaak is van de gemeente of dat er op de taak bezuinigd kan worden. Ook raadsleden gaan op deze manier aan de slag met de app.

Deel dit bericht

3 Reacties

Harry

Testen is een dingetje. Schaalt niet lekker responsive op Android devices. Menu slechts gedeeltelijk te lezen. Jammer.

Bas Jaburg

Wat is het toch mooi om te realiseren dat er nog heel erg veel geld te verdienen valt met goede ontwerpen: het HER-ontwerpen van deze ellende! De gemeente Hengelo mag contact opnemen als ze iets willen hebben dat wel werkt (geen saaie opsomming, onbegrijpelijke interactie, niet leesbaar op een iPhone!!).

Ze maken inzichtelijk waar hun geld naartoe gaat, helaas niet hoeveel er uitgegeven is aan dit monster.

Gerard van Enk

Volgens mij is dit redelijk vergelijkbaar met wat de gemeente Amsterdam doet met de buurtbegroting: http://oost.buurtbegrotingamsterdam.nl/

Ook daar kunnen burgers hun mening geven: http://mijnbuurtbegroting.nl/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond