Deel dit artikel
-

Gemiddeld 166.000 luisteraars streaming radio

Er staan in Nederland op elk moment gemiddeld 165.951 streams aan die zijn ingeschakeld op streaming radio.

Het gaat daarbij om de live internetstream van radiozenders maar ook om themazenders van omroepen die enkel via internet beschikbaar zijn.

Talpa Network is veruit de grootste en ontvangt meer dan de helft van alle luisteraars: 89.891 streams. De publieke omroepen volgen daarna met 44.977 streams. Nummer drie DPG Media heeft 23.544 streams om reclame op te verkopen.

Het gaat hierbij overigens om de streams waarvoor genoemde bedrijven de exploitatie doen. Gekeken naar het eigendom van de streamers ligt het beeld wat anders:

Opgesplitst naar radiostation levert dat een iets specifieker beeld op:

Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Radio Advies Bureau, dat zijn naam verandert in Audify. Deze nieuwe cijfers (PDF) gaan over de maand oktober.

Het begrip internetradio is niet hetzelfde als digitale radio. Andere audioplatformen, zoals DAB+ of podcasts, maken geen deel uit van de rapportage. FM-radio ook niet.

IAB Europa voorspelt dat adverteerders in 2021 42 procent meer uitgeven aan digitale audio dan vorig jaar. In 2022 is sprake van een groeiverwachting van 34 procent, waarmee het veruit de grootste groeier is. Hieronder vallen podcasts, digitale radio en reclame op bijvoorbeeld Spotify. In absolute zin is dit overigens nog een kleine markt: 550 miljoen euro in 2020.

Foto: elektrojänis (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond