Deel dit artikel
-

Gemiddeld dataverbruik apps vreet aan databundels

De gemiddelde mobiele applicatie in het Verenigd Koninkrijk verbruikt bijna 1 MB per vijf minuten, wat neerkomt op bijna 11 MB per uur. De gemiddelde gebruiker aan de andere kant van het kanaal verbruikt daarmee 119 MB per maand of 1,4 GB per jaar. Met databundels die al in de omloop zijn, of in de planning liggen, kan dit een behoorlijk aandeel innemen van het maandelijks toegestane verbruik.

De cijfers komen naar voren uit onderzoek van provider Virgin Media Business, volgens eigen zeggen verantwoordelijk voor 45 procent van het mobiele verkeer in het Verenigd Koninkrijk. De gemiddelde gebruiker spendeert 667 minuten per maand aan applicaties als Facebook, Angry Birds en WhatsApp.

Naast de applicaties die een gemiddeld verbruik vertoonden, ontdekte de provider ook een aantal apps die daar ver boven zaten. Het populaire spel Tap Zoo bijvoorbeeld, verbruikt 9,6 MB aan data in slechts 5 minuten, 115 MB per uur.

Nu mobiel dataverbruik steeds meer toeneemt, beginnen de providers zich roeren. Zo liet Vodafone Nederland woensdag weten internetdiensten die data slurpen, te willen laten betalen. KPN zei eerder verschillende mobiele data-abonnementen in te gaan stellen. Diensten worden niet geblokkeerd, maar er wordt wel getarifeerd. Niet onlogisch, gezien maar liefst 85 procent van de Hi-klanten de berichtendienst WhatsApp gebruikt.

Het kabinet liet dinsdag nog weten dat providers gerust diensten mogen blokkeren, mits ze hier de consument van te voren duidelijk van op de hoogte stellen voor ze een abonnement afsluiten.

Met het toenemend dataverkeer, smartphones zorgen voor toename in het gebruik van mobiel internet, en voor mobiele spelers kannibaliserende internetdiensten op de mobiele telefoon, zien providers zich genoodzaakt verschillende abonnementen aan te bieden.

Eind vorig jaar waren telecomaanbieders Vodafone en KPN de eerste twee spelers in Nederland die een datalimiet instelden met bel, sms en internet-abonnementen van – de goedkoopste – bijna 30 euro per maand waarbij voor 250 MB verbruikt mocht worden. Verbruik buiten de bundel kost extra. Hierbij verlieten deze providers het fair use-beleid, waarbij de gebruiker niet meer dan 10 keer het verbruik van de gemiddelde klant mogen overschrijden.

Deel dit bericht

5 Reacties

Michel H

Ik snap niet dat mobiele providers hiermee wegkomen eerlijk gezegd. Als ik mijn 1 GB wil besteden aan krap 9 uurtjes Tap Zoo dan moet ik dat toch zelf weten? Laat iemand anders het maar besteden aan ruim 14 uur Spotify streamen, en weer iemand anders aan ellenlange nachtelijke WhatsApp gesprekken. Als mobiele data zo duur is, dan laat je je klanten betalen voor mobiele data. Waar ze die dan aan opmaken moeten ze volgens mij helemaal zelf weten.

Michel H

“Niet onlogisch, gezien maar liefst 85 procent van de Hi-klanten de berichtendienst WhatsApp gebruikt.”

Da’s juist wel onlogisch, en riekt zelfs naar oneerlijkheid. Ik heb een maandelijkse databundel van 1 GB. Als ik in mijn WhatsApp geschiedenis kijk, dan heb ik 5.400 berichten verzonden, en 9.300 ontvangen. Weet je hoeveel data ik daarmee in totaal heb verzonden en ontvangen?

47 MB.

Maar ja, ik betaal voor 1 GB per maand en daar kom ik dus helemaal niet aan. Wat is het nou, providers? Is het mobiele dataverkeer echt zo duur, of leveren de enorme winstmarges op SMS gewoon niet meer genoeg op om de slechte bedrijfsvoering goed te maken, en is het nu tijd voor een nieuwe melkkoe?

dennis

foei kpn

Thijs

na 1 Whatsapp berichtje versturen kost je dat (op de wifi) 0,1 MB

kortom niet veel!!

Jorrit

Omdat de datalimieten door de providers steeds strikter gehandhaafd worden (en duurder!) zijn we op http://www.abonnementkeuze.com/mobiel-internet/dataverbruik-applicaties het verbruik van Android en iOS applicaties in kaart aan het brengen. Als je nog applicaties weet die we zeker moeten testen en toevoegen dan hoor ik het graag.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond