Deel dit artikel
-

‘Genderdiversiteit ver te zoeken in de VC- en startupsector’

Het is pover gesteld met genderdiversiteit binnen de Nederlandse VC- en startupsector. Dat is de conclusie van het vandaag gepresenteerde Gender Diversity Report van TechLeap.NL (voorheen StartupDelta).

Nederlandse VC’s staken in de jaren 2008 tot 2019 slechts 5,7 procent van hun geld in startups met een vrouwelijke mede-oprichter. De rest ging naar door alleen mannen opgerichte startups. Ook halen teams met vrouwelijke oprichters per ronde gemiddeld minder op dan hun mannelijke collega’s: 200.000 euro tegenover 600.000 euro.

Voor het onderzoek werden 1650 Nederlandse startups en scale-ups en 313 in Nederland actieve VC’s onder de loep genomen. Daaruit blijkt ook dat de partner- en oprichtingsteams van VC’s en startups zelf weinig genderdivers zijn. Zo heeft 87 procent van de in Nederland gevestigde VC’s geen enkele vrouwelijke investeerder in dienst. Van de startups heeft 17 procent een vrouwelijke mede-oprichter; 83 procent van de startups kent alleen mannelijke oprichters. En dat terwijl internationale onderzoeken aantonen dat diverse teams beter presteren.

De nieuwe cijfers bevestigen het beeld van mannelijke dominantie in de techsector dat eerder naar voren kwam in onderzoek van investeerders Eva de Mol en Janneke Niessen. Zij toonden in 2018 aan dat slechts 1,6 procent van het in startups geïnvesteerde kapitaal ging naar door vrouwen geleide bedrijven en 6,8 procent naar gemengde teams.

Het gehele onderzoek wordt vandaag samen met het bidbook #It’s time to #FundRight gelanceerd tijdens het #FundRight-event Match Made in Heaven door Constantijn van Oranje, Special Envoy van TechLeap.NL.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond