Deel dit artikel
-

Generatieve AI helpt IT-sector nog niet aan groei

De hooggespannen verwachtingen rond generatieve AI vertalen zich nog niet in hogere groei voor de Nederlandse IT-dienstensector. De groei neemt in 2023 en ook in 2024 af ten opzichte van 2021 en 2022, jaren waarin deze uitzonderlijk hoog was. Generatieve AI kan hierin nog geen hulp bieden omdat enterprise software-pakketten – ter ondersteuning van alle processen binnen een bedrijf – pas net gelanceerd zijn of nog gelanceerd moeten worden. at blijkt uit onderzoek van ING Research.

De IT-dienstensector groeit in 2023 en 2024 naar verwachting met 2,5 en 3,0 procent respectievelijk. Daarmee daalt het groeitempo ten opzichte van 2021 en 2022, waarin de coronapandemie zorgde voor snelle adoptie van digitale producten en diensten. Toch groeit de sector nog altijd een stuk harder dan het BBP. West-Europese bedrijven zullen ook dit jaar hun ICT-uitgaven weer vergroten met zo’n 5 procentpunt ten opzichte van 2023 voorspellen Gartner en IDC.

Het arbeidstekort zorgt ervoor dat de groei van de sector geremd wordt. Weliswaar steeg het aantal arbeidsuren in 2023 met zo’n 3 procent, maar afgaande op het hoge percentage bedrijven dat het personeelstekort als de belangrijkste belemmering voor groei ziet had die groei hoger uit kunnen vallen als de mensen er waren geweest. Aan het einde van 2023 gaf maar liefst 44% van de ondernemers aan dat het personeelstekort de belangrijkste belemmering is voor groei. Dat is een stuk lager dan de piek eind 2022 (58%), maar nog altijd erg fors.

De IT-dienstensector is de afgelopen jaren snel geconsolideerd als gevolg van hoge winsten, de mogelijkheden om schaalvoordelen te creëren en lage rentes gunstig voor overnamefinanciering. In 2023 zette de consolidatie door, maar in een veel lager tempo dan voorheen: het aantal fusies en overnames halveerde bijna. In de eerste drie kwartalen van 2023 vonden er in de IT-dienstensector 43% minder fusies en overnames plaats dan in 2022. Die daling was groter dan die van de hele economie waar ongeveer 30% procent minder fusies en overnames plaatsvond. De daling van M&A-activiteit kwam dus niet louter door hogere rentes, maar is ook een correctie op erg hoge M&A volumes in de afgelopen jaren. Voor 2024 verwachten we dat het aantal transacties zal toenemen ten opzichte van 2023, maar onder het niveau van 2022 blijft.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond