Deel dit artikel
-

Gentse onderzoekers kijken naar alternatieve opslag

Wetenschappers van de Universiteit Gent onderzoeken alternatieve methoden om data op te slaan. In de verre toekomst moet een beetje poeder volstaan.

Wetenschappers van de Universiteit Gent uit de chemie, biochemie en informatica hebben de krachten gebundeld en zijn op zoek gegaan naar nieuwe manieren om gegevens op te slaan. Zij lieten zich inspireren door de natuur waar genetische informatie opgeslagen wordt in het DNA.

De onderzoekers ontwikkelden een chemisch proces waarin informatie, zoals een stukje tekst of een QR-code, kan worden opgeslagen in de vorm van poeder. Het uitlezen gebeurt via een analysemethode die in de biochemie wordt toegepast.

Ook zijn twee programma’s geschreven die deze informatieverwerking snel en automatisch kunnen doen verlopen. Het eerste programma zorgt ervoor dat de analyse van de gegevens op de moleculen maar een paar seconden duurt, het tweede automatiseert het vertaalproces van de QR-code naar de moleculen en omgekeerd. Zo kan informatie opgeslagen in de moleculen eigenlijk rechtstreeks linken naar een website, een stadsplan of een app.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond