Deel dit artikel
-

Geoblocking voor online tv in de EU ten einde

Vanaf dit weekend zijn de multiscreen apps van tv-aanbieders DELTA, CAIW, Youfone en Sparql, maar ook om de Go-apps van Fox Sports en Ziggo Sport of het online aanbod van Canal Digitaal, binnen de gehele Europese Unie te gebruiken. Op 1 april treden de Europese regels voor grensoverschrijdende portabiliteit van online content in werking.

Eind 2015 stelde de Europese Commissie al een verordening voor die het mogelijk moest maken om online tv-zenders en andere audiovisuele content te kunnen bekijken tijdens een tijdelijk verblijf in een andere EU lidstaat.

Geoblocking van deze diensten wordt door providers binnen de EU nu dus formeel uitgeschakeld. Dat geldt ook voor de overzeese gebiedsdelen binnen de EU, zoals Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Formeel hebben aanbieders tot 1 mei om hun online apps aan te passen, maar in Nederland gaan alle tv diensten nu al over. KPN Interative hief op 21 maart de beperkingen al op.

De enige beperking is dat de app niet langer dan vier maanden per twaalf maanden mag worden gebruikt. Daarna geldt alsnog een blokkade. Het afsluiten van een abonnement in het buitenland is in dit verband ook niet mogelijk.

Dezelfde voorwaarden gelden ook voor muziekdiensten, al was Spotify (Premium) al langer buiten de landsgrenzen te gebruiken.

Netflix en YouTube lieten onlangs weten meer tijd nodig te hebben om het aanbod gelijk te stellen vanwege complexe auteursrechtelijke afspraken. Maar volgens Netflix kan vanaf 1 april al in heel Europa gekeken worden. Het is overigens de vraag of dat ook gaat gelden voor de Britten na de Brexit. Het opheffen van geoblocking is nog onderdeel van de onderhandelingen met de EU.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond