Deel dit artikel
-

Geruchten in België worden sterker: ‘Ahold Delhaize lonkt naar HEMA’

Ahold Delhaize, eigenaar van bol.com en AH.nl, lijkt interesse te hebben voor winkelketen HEMA. Dat meldt de doorgaans goed ingelichte Belgische retailsite Gondola dinsdag zonder specifieke bronnen te noemen. De naam van Ahold circuleerde al eerder, maar het bleef een gerucht.

Begin vorig jaar hadden Ahold en HEMA nog plannen om samen winkels te openen, iets dat HEMA nu doet met Jumbo, de grote concurrent van Delhaize en vooral Albert Heijn. In twee stedelijke winkels van HEMA zou een supermarkt van Albert Heijn komen, maar die plannen werden afgeblazen.

Eigenaar Marcel Boekhoorn raakte de HEMA onlangs kwijt omdat hij de schuldpositie van 700 miljoen euro niet tijdig kon verlichten. De schuldeisers willen de keten nu verkopen. Daarvoor schijnt veel belangstelling te bestaan.

Onder meer is de naam van Parcom gevallen, een Nederlandse private-equityfirma. De laatste dagen dook ook de naam van Flacks Group op, een Amerikaanse investeringsmaatschappij uit Miami die naar eigen zeggen 300 miljoen euro aan eigen vermogen heeft om te investeren. Ook heeft deze groep naar eigen zeggen interesse voor Blokker en Intertoys. Een andere gegadigde is Mirage Retail Group, de groep boven winkelketens Blokker en Intertoys van Michiel Witteveen.

De overname door Delhaize zou niet onlogisch zijn. Directie en personeel hebben vermoedelijk een voorkeur voor een ervaren Nederlandse retailer. Er is weinig overlap met de huidige formules. HEMA heeft 750 winkels in 13 landen. Die zouden in de Benelux ook als ophaalpunten kunnen fungeren voor bol.com. Tijdens de coronacrisis steeg de onlineverkoop van HEMA zelf ook enorm snel.

HEMA nam maandag nog een nieuw distributiecentrum in gebruik voor het beleveren van HEMA producten aan haar partners. De nieuwe locatie ligt in Nieuwegein op het bedrijventerrein Het Klooster, dichtbij het HEMA distributiecentrum in Utrecht Lage Weide.

Deel dit bericht

1 Reacties

Seb

HEMA binnen Ahold Delhaize is eigenlijk een gedroomde match. Er zijn ongelofelijk veel synergievoordelen te behalen op het gebied van inkoop, distributie en overhead. Daarnaast kan HEMA op deze manier versneld uitbreiden naar markten waar Ahold Delhaize al actief is. Zoals de VS, Zuid-Oost en Centraal Europa maar ook via de joint venture in Portugal.

Qua invulling verwacht ik dat HEMA meer ruimte zal krijgen voor food, ook het internationaal format, terwijl de supermarkten van Ahold Delhaize nonfood met HEMA producten kunnen vullen. Op A-locaties in de binnensteden kan ruimte van HEMA worden omgebouwd tot AH togo en in België het Fresh Atelier van Delhaize.

Nog niet gesproken over de e-commerce synergieën en uitbreiding van ophaalpunten voor Bol.com

Ik ben fan!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond