Deel dit artikel
-

Gezamenlijke actie Europese consumentenorganisaties tegen Google wegens locatiegegevens

De Consumentenbond heeft bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een klacht ingediend tegen Google. Het verwijt: de techreus ontfutselt gebruikers van Android-smartphones de toestemming om hun locatie te gebruiken.

De klacht is onderdeel van een gezamenlijke actie van andere Europese consumentenorganisaties, zoals koepelorganisatie BEUC en de Noorse, de Zweedse en Tsjechische consumentenbonden.

Directe aanleiding is een onderzoek van de Noorse consumentenorganisatie Forbrukerrådet, waaruit blijkt dat Google gebruikers van een nieuwe Android-smartphone ‘stuurt richting het inschakelen van locatiegeschiedenis’. Ook staat de functie ‘web&app activiteit’ standaard ingeschakeld. Ook via deze optie verzamelt Google locatiegegevens.

Uit onderzoek van de Consumentenbond zelf blijkt dat bij ruim de helft van de consumenten met een Android-telefoon de functie ‘web&app activiteit’ aanstaat en gebruikers daar geen weet van hebben.

Een ander verwijt is dat Google ‘sturende knoppen’ gebruikt. Gebruikers geven daardoor geen vrije, specifieke, geïnformeerde en ondubbelzinnige toestemming voor het verzamelen en gebruiken van locatiegegevens. En dat moet wel volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

De Consumtenbond roept consumenten op om een petitie te tekenen.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond