Deel dit artikel
-

GfK: Steeds meer tv’s met ingebouwde appstore

Over twee jaar heeft de helft van de nieuw verkochte tv’s een internetaansluiting. Marktonderzoeker GfK weet wat we daarmee gaan doen: applicaties downloaden en interageren met uitzendingen op het web en tv.

Momenteel vindt in Berlijn de IFA plaats, een beurs voor consumentenelektroncia. Gadgets. Als er nu al een thema duidelijk is, dan is dat de digitalisering van televisie. De toestellen hebben in toenemende mate een internetaansluiting, maar de ingebouwde software wordt ook steeds meer gebruikt als platform voor apps en widgets.

Vanochtend berichtte Emerce nog dat bijvoorbeeld Philips maar ook UPC  appstores inbouwen in hun hardware.

Barbara Schouten van marktonderzoeker GfK heeft de cijfers achter deze trend. Afgelopen dinsdag liet ze tijdens een Immovatorbijeekomst dat achttien procent van de omzet uit verkochte tv’s toetsellen betreft met een ingebouwde appstore. Dat is al drie keer meer dan twee maanden daarvoor:

Ook onderzocht Schouten welk soort applicaties tv-kijkers op hun scherm willen zien. Games, foto’s en shopping zijn leuk, maar worden niet wenselijk geacht. De behoeftes zijn vrij basaal. Men wil het nieuws en het weer, een programmagids, e-mail en educatief materiaal.

Steeds meer televisie, settopboxen en BluRayspelers hebben een ingebouwde internetaansluiting, vast of mobiel. Tv-fabrikanten spelen daar in toenemende mate op in door appstores in internetdiensten als Skype en YouTube in hun toestellen te verwerken. Een standaardplatform is nog niet uitgekristalliseerd. Onder andere Apple, Google en Samsung doen een poging. Het is niet onaannemelijk dat HTML uiteindelijk het de facto platform voor ontwikkelaars wordt. Op smartphones is een vergelijkbare trend zichtbaar.

Foto: John Steven Fernandez (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Gast

Ik heb zo’n web-enabled TV. Wat ik er mee doe ? Nou, gewoon alleen maar TV kijken ben ik bang. Waarom ? Toen ik de maker ervan (Philips) vroeg om wat meer informatie (zoals hoe ik met mijn TV kan communiceren vanuit mijn PC) kreeg ik een “vergeet het maar, dat soort gegevens geven wij niet af” reactie.

Resultaat ? Er is geen haar op mijn hoofd die er ook maar aan denkt om zelfs maar zo’n apparaat in mijn LAN te hangen, laat staan dat ik ‘m vrije toegang tot het internet geef (geen idee wat ‘ie allemaal gaat doen).

bottom line: de volgende keer zal het me een zijn of m’n TV web-enabled is of niet. Erger als waardeloos.

Herman

Ik heb zo’n TV gekocht. Een dure Samsung. Eigenlijk alleen omdat hij er zo strak uitziet. De UE46D8000. Prachtig TV beeld. Redelijk geluid. Walgelijk trage afstandsbediening. Het ding ook aangesloten op mijn WLAN, het werkt maar traaaaaaaaaaaaaag Start maar weer gewoon mijn laptop op.
Dit is echt weer zo’n flut hype. Gewoon internetten op de TV zou leuk zijn maar dan met de snelheid van een PC en een tekst invoer op een acceptabele wijze. Het geklungel met je afstandsbediening is echt 3 keer niks.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond