Deel dit artikel
-

Gidsy overgenomen door GetYourGuide

De Nederlandse-startup-in-Berlijn Gidsy is overgenomen door de grotere branchegenoot GetYourGuide en zal daarmee worden geïntegreerd.

Of er sprake is van een financiële transactie of een aandelenruil is niet bekend, omdat de partijen daar op geen enkele manier uitspraken over doen. Officieel heet het: ‘Gidsy is onderdeel geworden van GetYourGuide’. Het bedrijf werd twee jaar geleden opgericht door onder andere de Nederlandse broers Edial en Floris Dekker.

De overnemende partij is een site in vier Europese talen, met ook een kantoor in Amerika, die uitjes en trips verzamelt voor reizigers. Op dat portal vinden ze dingen om te doen in een zekere stad in een bepaalde periode. Die zijn ook te boeken en betalen via de site. Gidsy is juist een soort marktplaats waar individuen en niet-touristische organisaties bijeenkomsten en tripjes kunnen plannen en administratief laten afhandelen.

De combinatie van de twee bedrijven omvat nu evenementen en andere uitjes die top-down en bottom-up worden georganiseerd.

GetYourGuide biedt toegang tot twintigduizend events in tweeduizend steden. Het bedrijf heeft distributieovereenkomsten met vijftienhonderd online reisbureaus, waaronder Holidaycheck (=Zoover), Opodo en TripAdvisor.

De overname van Gidsy komt niet geheel onverwacht. Eind 2011 toen het bedrijf net zijn eerste investering zou krijgen, zei directeur Edial Dekker al tegen Emerce dat deze transactie hem werkkapitaal zou geven voor één à anderhalf jaar. De eigenaren, onder wie Index Ventures, Sunstone Capital, acteur Ashton Kutcher, Werner Vogels (CTO Amazon), Eric Wahlforss en Alexander Ljung (oprichters Soundclound) en Matt Stinchcomb (oprichters Etsy), vonden het kennelijk verstandiger om het project onder te schuiven bij een grotere site dan het zelfstandig te laten doorgroeien.

De mensen en database van Gidsy zijn inmiddels verhuisd naar GetYourGuide. Dat bedrijf sloot begin dit jaar zijn tweede financieringsronde af, waarbij het veertien miljoen dollar groeigeld ophaalde bij Spark Capital (deed ook Tumblr, Foursquare, Svpply, Twitter en Admeld) en Highland Capital Partners (Spartoo, Scvngr, Aereo).

Dit segment van de leisuremarkt wordt duidelijk niet langer meer alleen beheerst door reis- en toeristische organisaties. Eerder deze week werd bekend dat een andere site om zelf events te organiseren ook nieuwe financiering heeft opgehaald. Eventbrite stelde een beursgang uit en haalde zestig miljoen dollar op bij investeringsbedrijven. Met dat geld wil het zich meer op de Europese markt richten.

Deel dit bericht

2 Reacties

Benjamin Arens

Kwestie van tijd voor het Nederlandse Baja Bikes wordt overgenomen dan.
Zij positioneren zich als Taalspecialist onder de Touraanbieders en bieden tours aan met bijv. Nederlandse local in inmiddels 25 wereldsteden.

HJ Frederiks

Ik heb het idee dat Baja Bikes prima zelf groeit en op zijn Hollands, niks van miljoenen van buiten erbij. Ze zijn al in 30 steden volgens mij.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond