Deel dit artikel
-

Glasvezel voor Duitstalige Gemeenschap van België

De regering van de Duitstalige Gemeenschap van België, Proximus en Ethias hebben hun in mei vorig jaar aangekondigde publiek-private samenwerking bekrachtigd. Ze kondigen de oprichting aan van ‘Glasfaser Ostbelgien’, een joint venture gevestigd in Eupen, met als missie om glasvezel in de komende vier jaar uit te rollen in het hele grondgebied.

Dankzij deze overeenkomst, een primeur in zijn soort in België, krijgen bijna alle 40.000 huishoudens en bedrijven in de negen Duitstalige gemeenten van het land, inclusief de zogenaamde ‘witte zones’, toegang tot de beste breedbandverbindingen. De uitrol loopt van 2023 tot 2026 en biedt kansen aan lokale bedrijven om deel te nemen.

Het hele grondgebied van de Duitstalige Gemeenschap van België zal tegen 2026 voorzien zijn van glasvezel, inclusief de meest landelijke gebieden, zodat burgers en bedrijven in de negen gemeenten van het grondgebied toegang krijgen tot internet van zeer hoge kwaliteit.

Deze grootschalige uitrol wordt mogelijk gemaakt dankzij de eerste publiek-private samenwerking in België op het vlak van glasvezel. Na de ondertekening van een protocolakkoord in mei werd de overeenkomst vandaag definitief ondertekend door Guillaume Boutin en Philippe Lallemand, de CEO’s van Proximus en Ethias, en minister Isabelle Weykmans namens de regering van de Duitstalige Gemeenschap van België.

Het akkoord maakt de weg vrij voor de oprichting van een nieuw bedrijf, gevestigd in Eupen, dat Glasfaser Ostbelgien zal gaan heten. Het doel is om in de komende vier jaar te zorgen voor een vlotte uitrol van glasvezel, waarbij zoveel mogelijk een beroep wordt gedaan op lokale bedrijven. De onderneming zal gezamenlijk worden gecontroleerd door Ethias (50% + 1 aandeel) en Proximus (50% – 2 aandelen), en de Duitstalige Gemeenschap (1 aandeel) zal vertegenwoordigd zijn om de openbare belangen van het bedrijf te waarborgen.

De werkzaamheden beginnen naar verwachting in 2023. Eerst moet de publiek-private samenwerking nog groen licht krijgen van de Europese Commissie, wat eind dit jaar zou moeten gebeuren. De doelstelling van Proximus, Ethias en de Duitstalige Gemeenschap van België is dan om tegen 2026 glasvezel uit te rollen in het hele grondgebied, te beginnen met de gemeenten La Calamine en Amblève. Vanaf de eerste dag zal dit netwerk ook openstaan voor alle andere operatoren, volgens niet-discriminerende voorwaarden.

Waar de uitrol van glasvezel tot nu toe vooral in de steden plaatsvond, laat deze overeenkomst toe een stap verder te gaan door ook plattelandsgebieden te bestrijken, met name dankzij subsidies van de Duitstalige Gemeenschap – ondersteund door het Europees herstelplan – ten bedrage van 40 miljoen euro en de financiering van Ethias. Dankzij dit project moet het mogelijk zijn het aantal ‘witte zones’ in België met 15 procent te verminderen – waarmee een antwoord wordt geboden op de wens van de federale regering en minister Petra De Sutter.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond