Deel dit artikel
-

Glasvezel in heel de Achterhoek kost 50 miljoen euro

Het aanleggen van glasvezel in de gehele Achterhoek kost ongeveer 50 miljoen euro. Dat kan alleen als buitengebiedbewoners zelf een eenmalige eigen bijdrage van 250 euro betalen, aldus wethouder Dorien Mulderije van de gemeente Bronckhorst.

Mulderije is namens de Regio Achterhoek belast met de ontwikkeling van breedband. Volgens de Gelderlander zijn inmiddels enkele financieringsmodellen uitgewerkt. De provincie levert via een investeringsfonds een bijdrage al dan niet samen met de gemeenten en/of een marktpartij. Maar dan nog moeten buitengebiedbewoners zelf een eenmalige eigen bijdrage betalen.

De digitale bereikbaarheid in het buitengebied in de Achterhoek is ver onder de maat. In de gehele regio heeft een kwart van de buitengebiedbewoners geen beschikking over een snelle internetverbinding. Daarmee zit het gebied onder het landelijk gemiddelde.

De Achterhoekse gemeenten, het bedrijfsleven en de maatschappelijke organisaties dringen al jaren aan op de aanleg van glasvezel in de regio. In de toekomst krijgt de Achterhoek te maken met een drastische afname van het aantal inwoners.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond