Deel dit artikel
-

‘Goed dat EU eindelijk als blok gaat werken aan AI’

Vakorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW zijn naar eigen zeggen verheugd dat Europa eindelijk als blok gaat werken aan kunstmatige intelligentie. Het is noodzakelijk om snel met een Nederlandste strategie te komen die voortborduurt op het European Coordinated Plan for Artificial Intelligence, inzet op de Nederlandse expertise en gebruik maakt van de nu beschikbaar gestelde stimuleringsfondsen, zo stellen beide organisaties.

Wereldwijd worden er miljarden geïnvesteerd in AI. Vooral de VS en China zijn al ver. Nu gaat de EU ook actief – en fors – als Europees blok aan de slag. Europa wil volgens een een dezer dagen gepresenteerde EU-strategie wereldleider worden in het ontwikkelen en inzetten van verantwoorde AI.

De strategie streeft naar een balans tussen concurrentiekracht, sociaaleconomische vraagstukken én ethische aspecten. VNO-NCW en MKB-Nederland roepen politici op ervoor te waken dat er door onbegrip of onrealistische doemscenario’s een dempende deken van ethiek over AI gegooid wordt, die onnodige belemmeringen voor ontwikkeling en implementatie opwerpt. Ethische aspecten kunnen immers afgeleid worden van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en beleidskaders dienen vooral duidelijkheid te verschaffen.

Nu is het ook tijd voor een Nederlandse strategie, met een duidelijk inzet op de onderscheidende krachten Nederland en die aansluiting zoekt bij de Europese agenda, zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW. De ondernemersorganisaties constateren dat naar aanleiding van hun AINED initiatief (Nationale Strategie Artificial Intelligence, AI voor Nederland) al eerste stappen zijn gezet.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond