Deel dit artikel
-

Gokbedrijf weet uitzending Argos niet te voorkomen

Het is het Curaçaose gokbedrijf Cyberluck en directeur Angelique Snel-Guttenberg niet gelukt om een uitzending van Argos van afgelopen zaterdag tegen te houden.

De uitzending plaatst vraagtekens bij het fenomeen ‘sublicenties’. Dat is de op Curaçao gegroeide praktijk dat niet de overheid vergunningen aan nieuwe gokbedrijven uitgeeft en hier toezicht op houdt, maar een handvol particuliere ondernemingen. Deze firma’s, die luisteren naar namen als Cyberluck, Antillephone en Gaming Services Provider, hebben ooit een officiële overheidsvergunning weten te bemachtigen. Op basis van deze vergunningen verstrekken deze ‘masterlicentiehouders’ sinds jaar en dag tegen betaling en op grote schaal sublicenties aan nieuwkomers.

Tussenpersonen met namen als License Gentlemen adverteren openlijk met dit Curaçaose systeem. Ze beloven dat background checks voor aanvragers ‘tolerant zijn’ en dat het mogelijk is om binnen een paar weken een gokbedrijf op Curaçao te openen en de bijbehorende vergunning te verkrijgen, wat de weg opent naar toegang tot banken en betaaldiensten.

Vragen over hoe Cyberluck als ‘private toezichthouder’ erop toeziet dat sublicentiehouders zich aan de regels houden, werden beantwoord met een dagvaarding. Het bedrijf wilde met het kort geding op voorhand afdwingen dat Argos en onderzoekspartner Investico zich niet zouden uitlaten over illegaliteit of mogelijke illegaliteit van sublicenties. De rechter zag onvoldoende aanleiding om onrechtmatigheid op voorhand aan te nemen. In diverse recente rechterlijke uitspraken is bepaald dat sublicentiëring van On Line kansspelen op zichzelf niet illegaal is.

De private toezichthouders claimen een uitgebreide screening, niet anders dan bij een vergunningaanvraag bij de overheid. Verder moet onder meer een businessplan worden overlegd, bewijs dat er genoeg geld is voor dit plan en het moet duidelijk worden op welke markten het bedrijf zich gaat begeven.

Er wordt wel gewerkt aan nieuwe wetgeving. De online goksector helpt bij de totstandkoming ervan. Maar tot die tijd bepalen de masterlicentiehouders het helemaal zelf.

De Curaçao Online Gaming Association (Coga) noemt de uitzending van Argos ‘eenzijdig, tendentieus, en grievend’. ‘De verzinsels, de vergaande beschuldigingen en de suggestieve inkleding van bepaalde beweringen, bijvoorbeeld over betrokkenheid van de sector bij de moord op Helmin Wiels, maar ook over vooringenomenheid van een Curaçaose rechter, lijken nodig te zijn voor deze nieuwe karaktermoord. De werkelijke feiten zijn daaraan ondergeschikt.’

De betreffende aflevering:

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond