Deel dit artikel
-

Google Analytics stopt verzamelen IP-adressen

Er komen grote veranderingen aan voor Google Analytics. Die zijn ingegeven door het veranderende privacylandschap. De statistiekendienst stopt binnen afzienbare tijd met het verzamelen en vastleggen van IP-adressen.

Wanneer dat exact plaatsvindt, houdt Google nog even voor zich. In een nieuw gepubliceerd blog schetst het hoofd productmanagment Russell Ketchum wel hoe Analytics zich komende kwartalen in grote lijnen ontwikkelt.

Zo wordt er in 2023 afscheid genomen van Universal Analytics. Alle ballen gaan op Google Analytics 4. Dat legt helemaal geen IP-adressen vast, maar gebruikt een complex van datamodellen. De nauwe integratie met diensten als bijvoorbeeld YouTube, Search Google Cloud Platform kan een breed, gevarieerd beeld van online consumenten en hun gedragingen geven.

Het meetsysteem Google Analytics ligt in Europa onder vuur. De Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwde in januari dat het gebruik binnenkort mogelijk niet meer is toegestaan. De collega’s in Oostenrijk verboden het al en Nederland kan weldra zelf zijn conclusies trekken.

Foto: Stuart Richards (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond