Deel dit artikel
-

Google Assistant arriveert voor Nederlandse ontwikkelaars

Ontwikkelaars kunnen vanaf nu hun apps voor Google Assistant gaan bouwen voor de Nederlandse taal. Buitenlandse ontwikkelaars krijgen hulpmiddelen om hun reeds gedane werk snel naar het Nederlands te vertalen. Binnenkort is het helemaal niet vreemd om thuis of op kantoor een computer gesproken commando’s te geven.

Google maakte gisterenavond bekend dat zijn Assistant zeven nieuwe talen heeft geleerd waarmee softwareschrijvers mee aan de slag kunnen. Consumenten moeten nog een paar maanden wachten voordat de eerste software en hardware in de eigen taal kan worden aangesproken.

Naast het Nederlands komen er in Europa ook Deens, Noors en Zweeds. De digitale butler kon al overweg met onder andere Duits, Engels, Frans, Italiaans en Spaans. Nu zijn de kleinere taalgroepen aan de beurt. In totaal ondersteunt Assistant nu zestien talen.

Het wordt ontwikkelaars eenvoudig gemaakt om de huis- en kantoorbutler nieuwe trucjes te leren. Via Dialogflow kunnen ze via een grafische interface simpel vraag & antwoord-sequenties aanleren met bijbehorende acties. Technici die meer controle over het werk willen, doen dat via de SDK op de command line.

De eerste apparaten met Nederlands pratende Google Assistents komen ergens in de komende maanden uit. Ontwikkelaars die hun app, of eigenlijk: hun Action, op dat moment beschikbaar willen hebben moeten die voor 25 april aanstaande indienen. Een aantal van de bedrijven die de vaardigheden daartoe in huis hebben zijn, naar opgave van Google: Studio Kraftwerk, Code d’Azur, Q42, Mirabeau, Greenhouse Group / BMI, Frogleap en MediaMonks.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Foto: PhotoAtelier (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Seb

Ik blijf mij toch enorm verbazen over de achterstand die Apple heeft opgelopen met Siri t.o.v. Amazon en Google. Waar Siri baanbrekend was, hinkt het nu ver achter bij deze twee. Een achterstand die bijna niet meer ingehaald kan worden.

De Homepod is een inferieur en arrogant product, totaal Apple onwaardig.

Henk

Ontwikkelen voor de Google Assistant gebeurt over het algemeen niet via de command line, beste Erwin. De meeste “technici” doen dat gewoon in een ontwikkelomgeving naar keuze.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond