Deel dit artikel
-

Google begint uitrol gratis wifi netwerk

De eerste elementen van Google's wifi-plannen zijn online verschenen. Losse feiten die afgelopen maanden naar buiten zijn gekomen suggereren dat Google een gratis advertentiegesponsord internet wil uitrollen.

Op wifi.google.com zijn sinds dinsdag een FAQ en een betaversie van de Google Secure Access client te vinden. De software legt een beveiligde verbinding met het internet via wifi en Google’s VPN-servers. Google Secure Access zou weer een resultaat zijn van Google’s beleid waarbij ontwikkelaars 20 procent van hun werktijd aan persoonlijke projecten mogen besteden. Waarschijnlijk is het wifiplan minder spontaan en kleinschalig dan Google wil doen voorkomen.

Het is al minstens een half jaar bekend dat Google bezig is op grote schaal ongebruikt “donker” glasvezel op te kopen. In een vacature voor onderhandelaars in die markt onthulde Google dat ze werken aan een wereldwijd backbone-netwerk. Google heeft bij onder andere Cogent Communications en WilTel ook supersnelle verbindingen ingekocht tussen steden op de oostkust, waaronder New York, Atlanta en Miami.

Met startup Feeva heeft Google sinds april een eerste hotspot op Union Square in San Francisco met als SSID ‘Google Wifi’. Feeva zou elders in California, Florida, New York en Washington meer gratis hotspots voorbereiden.

Omdat de Secure Access clients de verbinding via Google’s eigen servers laat lopen, kan Google allerlei informatie loggen, zoals sessieduur, besturingssysteem, routing data en versienummer van de client. Feeva’s technologie stelt de locatie van wifi-gebruikers vast. Google’s wifi-netwerk biedt dan allerlei locatiespecifieke advertentiemogelijkheden.

Google Wifi is onderdeel van Google’s uitbreiding naar telecom. In augustus heeft de zoekmachine met Google Talk al een instant messaging en webtelefoondienst geintroduceerd. Google’s telecomactiviteiten vallen samen met eBay’s overname van Skype en geruchten over een fusie van MSN en AOL waarmee Microsoft 80 procent van de IM-markt in handen zou krijgen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond