Deel dit artikel
-

Google begint zelf uitrol van RCS naar telefoons

Google heeft geen zin te wachten totdat mobiele telecomaanbieders de opvolger van SMS, RCS geheten, uitrollen over hun netwerken. De zoekgigant brengt de RCS-client zelf naar de markt via een softwarepush naar mobieltjes.

In de komende weken krijgen eigenaren van een androidtoestel in Engeland en Frankrijk een update van Android Berichten. Dat wordt Android Chat. Chat werkt ongeveer zoals WhatsApp werkt. Het heeft een type-indicator, kan overweg met foto’s en stickers en animaties en zaken als GPS-locaties en in-app interactie.

Dat schrijft techuitgave The Verge vandaag.

Al jaren werkt de telecomindustrie onder de naam Rich Communication Service (RCS) aan techniek die het medium sms geschikt moet maken voor de huidige telecomgeneratie. Daar hoort text-only messaging niet meer bij. De telecombranche kijkt echter gelaten toe hoe internetbedrijven hen het kaas van het sms-brood eten. In 2018 zette Google de schouders onder RCS om het de markt in te duwen.

Bedrijven als CM en Messagebird werkten mee in dit proces en zijn in feite gereed om de RCS-techniek aan te bieden aan het bedrijfsleven. Het knelpunt blijft echter bij de operators liggen. Die upgraden hun systemen niet of te langzaam. Daarom start Google nu een clientpush.

Een telefoon die nu een RCS-bericht ontvangt zal aan de verzender ‘onder water’ aangeven of hij dat soort multimediale berichten kan ontvangen. Immers, Android Chat is niet verplícht als sms-client. Pas als beide apps overweg kunnen met het verrijkte bericht wordt het daadwerkelijk afgeleverd.

De berichten zijn versleuteld in transit, niet end-to-end. Dat is wel Googles uiteindelijke doel.

Zo lang de telecomaanbieder van de consument niet met RCS overweg kan, handelt Google het verkeer af. Wanneer de operator wel gereed is, stapt het Amerikaanse techbedrijf ervantussen.

Voor eind 2019 moet Android Chat internationaal zijn uitgerold.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond